Udruženje izdavača udžbenika FBiH
0

Djeca će iz udžbenika učiti da vuk živi na drvetu!

FENA
Epilog višemjesečne priče o štampanju, otkupu i podjeli besplatnih udžbenika učenicima osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda je slijedeći: samo će učenici u Kantonu Sarajevo dobiti udžbenike na vrijeme dok će distribucija u svim ostalim kantonima u FBiH kasniti, kazao je danas na konferenciji za medije predsjednik Udruženja izdavača udžbenika i nastavnih sredstava u FBiH Ivica Vanja Rorić.

Problematika otkupa i distribucije udžbenika kulminirala je odugovlačenjem Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke s uplaćivanjem sredstava za udžbenike kantonalnim ministarstvima a koja opet nisu potpisala ugovore s izdavačima.

Rorić je podsjetio da školska godina počinje 5. septembra a da izdavači još nisu potpisali ugovore s kantonalnim ministarstvima u FBiH.

"I to nije ono najgore. U većini kantona udžbenike za djecu nisu birali nastavnici, što je njihova zakonska obaveza, već su formirane kojekakve komisije koje su, uime nastanika, roditelja i djece, određivale koje će udžbenike uzeti i koristiti", kazao je Rorić.

Apsurd je tim veći, smatra Rorić, što će "samovolja pojedinih kantonalnih ministara dovesti do toga da će djeca iz odobrenih udžbenika učiti sasvim pogrešne stvari".

"Tako će djeca u Zenici i Tuzli, zahvaljujući tim komisijama koje su za izdavače odredile Izdavačke kuće "Vrijeme" i "Nam", učiti da vuk pravi gnijezdo u grmlju i živi na drvetu, da neke životinje ispuštaju "smrdljive gasove", a upoznat će se i sa čudnovatom biljkom koja ima nekoliko vrsta listova i cvjetova, a sve to piše u udžbeniku Prirode", kazao je predstavnik IZ "Šahinpašić" Ajdin Šahinpašić.

Izdavači iz kuća "Buybook", "Sarajevo Publishing", "Sezam" i "Šahinpašić" istakli su da su bezrazložno optuženi za destrukciju projekta podjele besplatnih udžbenika.

"Sve što smo uradili ide u prilog ovom projektu, ali javnost mora znati da se, zbog nečijih ličnih interesa, u igru s udžbenicima uvlače izdavačke kuće i udžbenici za koje nikada niko prije nije čuo", kazao je Damir Uzunović iz "Buybooka".

Da stvar bude komplikovanija, kazao je Uzunović, djeca će iz "Bukvara" za prvi razred učiti azbuku koja je potpuno netačno napisana.

Ogorčeni su na ministricu Melihu Alić koja projekt podjele besplatnih udžbenika naziva "humanom gestom".

"To je smiješno. Humana gesta je njena zakonska obaveza, obaveza koja kaže da sva djeca imaju pravo na besplatno osnovno obrazovanje", istakli su izdavači.

Sa svoje strane su, kažu, uradili sve kako bi djeca na vrijeme dobila udžbenike i to one s kvalitetnim sadržajem.

"Udruženje je progovorilo protiv načina izbora udžbenika a ne protiv projekta", istakli su.