BiH
29

Djeca Bošnjaka u Konjević Polju i Vrbanjcima sutra neće ići na nastavu

FENA
Iako sutra, 2. septembra, u Republici Srpskoj (RS) počinje nastava u novoj školskoj godini u osnovnim i srednjim školama, u klupama neće biti osnovci bošnjačke nacionalnosti iz bratunačkog Konjević Polja i Vrbanjaca u općini Kotor Varoš.

Kako je izjavio Muhamed Ahmetović, predsjednik Vijeća roditelja u Osnovnoj školi Konjević Polje, odluka o bojkotu je donesena zbog niza nagomilanih problema s kojima se suočavaju oni i njihova djeca.

Tražili su od rukovodstva škole da se riješi problem vodosnabdijevanja, koji je bio mjesecima aktuelan u prošloj školskoj godini kada taj objekat nikako nije imao vodu.

Osim toga, neriješena su pitanja angažmana Bošnjaka u nastavnom procesu, pa danas, od 38 uposlenih, samo jedna učiteljica Bošnjakinja radi sa djecom, dok, i pored zakonom propisanog prava, djeca ne mogu da pohađaju nastavu iz nacionalne grupe predmeta.

Taj problem je i osnovni razlog da ni učenici bošnjačke nacionalnosti koji pohađaju područno odjeljenje kotorvaroške Osnovne škole Sveti Sava u Vrbanjcima, sutra, kada u RS počinje nova školska godina, neće ići na nastavu.

Iako su roditelji bošnjačke djece još prošle godine obraćali svim nadležnim institucijama u RS da riješe ove probleme, nisu naišli na razumijevanje.

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija tvrdi da taj resor nema novaca da uposli dodatni broj nastavnika kako bi se uvela nacionalna grupa predmeta, te navodi da to pravo nemaju ni srpska djeca u FBiH.

Odgovorio mu je potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Ramiz Salkić ističući da ne mogu opravdanja o nedostatku sredstava biti izgovor za kršenje ustava i zakona.

Roditelji bošnjačke djece u Vrbanjcima, kojih je 52 posto od ukupnog broja đaka, sutra će se, umjesto svojih školaraca, okupiti ispred škole i ponoviti razloge za bojkot nastave te pozvati da se u razgovoru pronađe kompromisno rješenje.

Osim ovog problema, u RS je već nekoliko godina hronični problem i sve manje učenika. Naime, u osnovnim školama upisano je 1.500, a u srednjim čak 1.800 manje učenika nego što je to bilo prošle školske godine.

Broj đaka u RS-u se iz godine u godinu smanjuje, a i resorni ministar Goran Mutabdžija se slaže da je to zabrinjavajući podatak koji ima brojne posljedice na odvijanje obrazovnog procesa.

Smanjen je broj učenika u odjeljenjima kako bi se sačuvala radna mjesta za većinu nastavnika i profesora, od kojih neki rade s manjom normom, a s druge strane to je povećalo materijalne troškove održavanja postojećeg sistema.

Resorni ministar je potvrdio i da problema kada su u pitanju tehnički uvjeti za odvijanje nastave te tvrdi da će se oni "rješavati u hodu“.

Mutabdžija i ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić apelovali su na sve učesnike u saobraćaju da imaju na umu da počinje nova školska godina i da prilagode brzinu uslovima na putu i saobraćajnoj signalizaciji, posebno u blizini škola.

Ove godine akcija "Zaštitimo djecu u saobraćaju“ pokrenuta je 15. augusta, sagledavanjem stanja saobraćajne signalizacije u blizini škola, dok će u drugoj polovini septembra u školama biti organizirana predavanja o sigurnosti u saobraćaju.