BiH
634

Đakon iz Zenice na 11. juli poručio da se muslimani, Hrvati i šiptari hrane lažima

Piše: E. M.
Vladimir Rajak (Foto: Facebook)
Vladimir Rajak (Foto: Facebook)
Đakon Vladimir Rajak iz Zenice jučer je na 21. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici na svom Facebook zidu napisao status koji je izazvao burne reakcije svih Zeničana, zbog čega ga je poslije i obrisao. Međutim, izvinjenje nije uslijedilo.

Rajak je u zaposlen kao đakon u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Zenici, a jučer je u poslijepodnevnim satima na Facebooku napisao: "muslimani, hrvati i šiptari, sram vas bilo do veka! Lažju se hranite! ISTINA JE VEČNA!"

Nakon toga su na Rajakov status uslijedili negativni komentari, a Zeničani svih vjerskih pripadnosti bili su iznenađeni izjavom đakona ugledne pravoslavne crkve u Zenici.

U subotu, 9. jula, Rajak je postavio i pjesmu srpskog benda Vizant - "Nebo orlova" u kojem se veliča Velika Srbija, ali nakon svega toga pa i brisanja statusa đakon Rajak nije napisao ništa više svojim sugrađanima.

Saradnja vjerskih zajednica u Zenici (muslimanske, katoličke, pravoslavne i jevrejske) u proteklom periodu je bila bez problema uz podršku i Međureligijskog vijeća - Odbora za međureligijsku saradnju za koje je reagovanje Rajaka nepojmljivo.

"Đakon Rajak nije član Odbora za međureligijsku saradnju. Mi izražavamo svoje žaljenje zbog ovog statusa gospodina Rajana i reagovat ćemo poslije susreta sa svim vjerskim čelnicima koji čine OMS. Ovo nije stav Srpske Pravoslavne crkvene općine u Zenici niti zeničkih paroha koji čine Odbor za međureligijsku saradnju i mnogostruko doprinose izgradnji međureligijskog dijaloga! Apeliramo na građane Zenice da čuvaju mir i toleranciju", poručili su iz Odbora za međureligijsku saradnju.

Iako Rajak nije direktno negirao genocid, Jasmin Duvnjak, potpredsjednik Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i predlagač usvojenog Zakona o zabrani negiranja genocida i svih ratnih zločina, za Klix.ba je kazao da je zgrožen sramotnom izjavom đakona.

"Zgrožen sam đakonovim sramotnim istupom i njegovom šovinističkom izjavom. Iznenađen, da vam budem iskren, i nisam, jer citirani stavovi dolaze iz miljea SPC koja je u doba agresije na RBiH i genocida 1992.-1995. godine bila glavni podstrekač i ideološko-nacionalistički motor većine zala na području bivše Jugoslavije. Oni su blagoslovili vojsku čiji su vojnici u BiH provodili strašne zločine, masovna ubijanja, silovanja, držali gradove pod opsadom, pucali u djecu, palili ljude po kućama, skrivali ubijene po masovnim grobnicama i na kraju kao jednu od posljednjih tačaka krvavog trogodišnjeg pira - počinili genocid u Srebrenici i istočnoj Bosni", kazao je Duvnjak te dodao:

"Smatram da ovakve izjave štete životu običnih ljudi i teret su najviše narodu u ime kojeg se i iznose. Čini mi se da ima i elemenata, obilježja, krivičnih djela rasne, vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Nadležna tužilaštva bi trebala razmotriti da li ima i direktnog negiranja genocida po Zakonu koji je kažnjiv kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine. Ja se kao predlagač ovog Zakona nadam da će konačno nadležne institucije reagovati, da će se možda podnijeti i krivična prijava, ali i da će osude i distanciranje morati doći iz redova crkve i vjerskih zajednica. Nažalost, još uvijek spavaju savjest i duša onih koji podržavaju zločine - nema katarze, ali i volja i angažman naših pravosudnih institucija da takav odnos adekvatno kazne".

Iz SPC-a do objave teksta nije stigla nikakva rekacija na reagovanje Rajaka, a na telefonske pozive u Pravoslavnoj crkvi u Zenici niko nije odgovarao.

Zeničani nakon ovog događaja, na društvenim mrežama su pozvali na organizovanje mirnih protesta ispred Pravoslavne crkve u Zenici i odlazak đakona iz Zenice čime bi poručili da slične stvari, od bilo kojeg vjerskog službenika, neće proći neopaženo te da je svima u cilju sačuvati mir i zajedništvo.