{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dizdarević: Naredni izbori su posljednja prilika da se zaustavi sunovrat BiH

F
28.9.2014. u 12:04
107
69
Dizdarević: Naredni izbori su posljednja prilika da se zaustavi sunovrat BiH
107
Naredni izborni mandat možda je posljednja prilika da se zaustavi politički, ekonomski, socijalni, kulturni, društveni i državni sunovrat Bosne i Hercegovine - kazao je danas u Sarajevu komentator i publicista Zija Dizdarević.
Zija Dizdarević (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zija Dizdarević (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)


On je to izjavio na današnjoj redovnoj sesiji Krug 99 na kojoj se razgovaralo o temi "Od Berlinske konferencije do oktobarskih izbora".

"Berlinska konferencija, koja je okupila zemlje bivše Jugoslavije, plus Albaniju, potvrdila je neupitnost države BiH i njenog teritorijalnog integriteta. Domaćin Njemačka čvrsto je stala iza evropske perspektive BiH i drugih država regije, najavila stimulisanje svojih investitora za ulaganja i kupovinom roba s ovog područja", istakao je Dizdarević.

On je naglasio da Berlinska deklaracija ohrabruje dobrosusjedstvo i saradnju država regije u kapitalnim infrastrukturnim projektima u sferi saobraćaja i energetike koja postaje ključna u geopolitičkim nadmetanjima.

Tarik Kupusović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Tarik Kupusović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)


Dizdarević smatra da bh. stranke koje zagovaraju evroatlantske integracije ne bi smjele ponovo ući u postizbornu koaliciju za uspostavu vlasti s onima koji negiraju ili dovode u pitanje državu BiH te s onima što opstruiraju rad institucija vlasti i ometaju ispunjavanje preuzetih međunarodnih obaveza, preciznije integracije u Evropsku uniju i NATO.

"To, prije svega, znači reći "ne" Dodiku i dodikovštini. Tim više što je po povratku sa susreta s Putinom zaprijetio da će biti blokirana uspostava vlasti nakon izbora ako PSBiH ne prihvati ruski plinski projekat, odnosno Južni tok", kazao je.

Profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu Hazim Bašić kazao je da je Njemačka u potpunosti svjesna svoje odgovornosti za budućnost mira na Zapadnom Balkanu.

"Možemo konstatovati da se zaključci Berlinske konferencije nedovoljno eksploatišu u predizbornoj kampanji koja je u toku, a sama kampanja se može suprotno najavljivanju okarakterisati kao vrlo mirna", objasnio je Bešić.

Hazim Bašić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Hazim Bašić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)


On je naglasio da je još uvijek jedan broj političkih subjekata svoju kampanju reducirao na samo jedan dio BiH ili na samo jednu etničku grupu.

"Karakteristika ove kampanje jeste i znatno manje plakata, a znatno više tribina, što govori da su političari sišli s velikih plakata među narod", zaključio je Bešić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: