Federalni ministar
53

Dizdar: Vrijeme je za tranziciju ministarstva iz humanitarnog u poticajno

D. Be.
Nerin Dizdar, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, izjavio je da je stanje u ministarstvu dosta solidno, te da je to jedino ministarstvo koje pokriva područje cijele BiH.

"Vrlo teško je govoriti o preciznim brojkama kada je u pitanju broju povratnika i raseljenih lica, prije svega o broju povratnika jer je to neka ključna kategorija na koju se svi fokusiramo. Vrlo je teško utvrditi tačan broj povratnika na području BiH, naročito na području entiteta RS. Nažalost, možemo reći da se radi o jednom generalno opadajućem trendu", kazao je gostujući na FTV.

Smatra da jedan od prioriteta u radu Ministarstva mora biti kreiranje baze podataka gdje bi se stvorila jedna vrsta evidencije.

"Ta vrsta podataka je nužna kako bi smo adekvatno mogli planirati dalje prioritete Ministarstva i na najefektniji način iskoristili sredstva."

Dizdar pojašnjava da svako lice koje je izbivalo iz svog mjesta prebivališta u toku agresije na BiH i koje se vrati u svoje mjesto boravka ima pravo na status povratnika.

"Cilj Ministarstva je da u mnogo većoj mjeri postane jedno poticajno Ministarstvo, a u manjoj mjeri Ministarstvo koje će biti nekog humanitarnog karaktera."

Naglašava da se mora učiniti puno više da ljude koji su otišli iz BiH u zadnjih 10-15 godina vrate u BiH.

"Država je dužna osigurati tim ljudima sve ono zbog čega su iselili iz BiH u druge zemlje. Stabilna prostor za investiranje, mogućnost za privređivanje, za ostanak i opstanak u BiH. Naravno potreban je širi politički pristup, smirivanje političkih prilika i saradnja svih nivoa vlasti."

Kaže da je jedna od najvećih izdaja države BiH što je veliki broj tih ljudi napušten.

"Što država nije onako kako je trebala i morala povela računa o njima."

Naglašava da ljudima treba suštinska održivost njihovog povratka i sistemska podrška države.

Ističe da bi u ovom mandatu ove vlade trebali zatvoriti sve kolektivne centre.