Ničija zemlja
16

Divlja deponija usred Sarajeva brine građane, "niko nije nadležan" za njeno uklanjanje

Piše: M. N.
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Stanari koji žive u sarajevskoj ulici Paromlinska već mjesecima pokušavaju pronaći rješenje za ilegalnu deponiju koja se pojavila na zemljištu koje je nekada bilo u vlasništvu Centrotransa. U krugu nekadašnje firme napravljeno je i improvizovano romsko naselje za koje niko nije nadležan.

Stanari okolnih stambenih objekata žale se kako je deponija otpada postala velika, a ljeti su se pojavili i pacovi te drugi prenosnici zaraze. Zimi je problem smrad od loženja jer stanari baraka lože plastiku i gume.

Obratili smo se Općini Novo Sarajevo, KJKP Rad i Zavodu za izgradnju KS, ali oni su prebacivali lopticu i svako se izjasnio da nije nadležan. U KJKP Rad su nam kazali kako su upoznati s problemom divlje deponije.

"Obzirom da je u pitanju privatno zemljište, KJKP Rad d.o.o. Sarajevo nema nadležnosti da vlasniku parcele naredi da se taj prostor ogradi i spriječi odlaganje otpada na tom prostoru, niti možemo ulaziti u privatne posjede, kao u ovom slučaju, kako bi otpad koji je nagomilan adekvatno zbrinuli. Služba Eko redara pri KJKP Rad d.o.o. Sarajevo vrši obilazak terena svakih deset dana, naprave se zapisnici i zajedno sa fotodokumentacijom se predaju kantonalnoj komunalnoj inspekciji na dalju obradu. Nadamo se da će viši nivoi vlasti naći adekvatno riješenje za ovaj problem", rekao je za Klix.ba direktor ovog preduzeća Selim Babić.

Iz Općine Novo Sarajevo kazali su nam da pravo na raspolaganje ovim zemljištom polaže Zavod za izgradnju KS po osnovu Ugovora zaključenog sa SOUR "Centrotrans" Sarajevo 1979. godine.

"Svoja prava vlasništva i posjeda na predmetnom zemljištu po osnovu navedenog Ugovora nije evidentirao kroz zvanične evidencije, zemljišnu knjigu i katastar Općine. Obzirom na navedeno, u nadležnosti Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo je da preduzme aktivnosti na raščišćavanju deponije, jer se i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo izjašnjava kao titular prava na ovom neizgrađenom građevinskom zemljištu", rečeno nam je o Odsjeku za informacioni sistem, informisanje i odnose s javnošću Općine Novo Sarajevo.

U Zavodu za ozgradnju KS kazali su nam kako oni nisu nadležni za rješavanje problema romskog naselja i deponije na ovom zemljištu, već da su nadležne općinske inspekcije i socijalne službe uz eventualnu asistenciju MUP-a.

"Isklučivo navedene službe mogu postupati u konkretnom slučaju i utvrditi činjenice, npr. da li se radi o državljanima BiH, i ukoliko jesu da li se radi o pspbama prijavljenim u Općini Novo Sarajevo ili gdje drugo na području BiH, ako i druga pitanja od kojih ovisi dalja postupanja državnih organa, pogotovo socijalnih službi", kazala nam je direktorica Zavoda za izgradnju KS Ljiljana Pelidija.

Krajem novembra u jednoj od baraka je i izbio požar zbog čega su intervenisali vatrogasci. Srećom, niko nije povrijeđen. Stanari okolnih objekata kazali su kako nije prvi put da vatrogasci intervenišu jer osobe koje žive tu nerijetko spale i prikupljene sekundarne sirovine što su zabilježeli fotografijama.