Veliki problem
24

Divlja deponija ugrozila bazen pitke vode u goraždanskom naselju Glamoč

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Stanovnici naselja Glamoč nedaleko od Goražda danima upozoravaju na divlju deponiju smeća koja se nalazi u blizini njihovih kuća, a koja ugrožava bazen pitke vode koju koriste.

"Ugrožen je bazen pitke vode koji je aktivan još od 1960. godine namijenjen za 16 domaćinstava. Smeće se gomila već godinama. To je uglavnom otpad koji odlažu iz naselja Grabovik, a niko ništa ne poduzima, navodno se ne može 'preko koljena' riješiti. Mi smo odlučili da na kraju, ako se ništa ne riješi, pokupimo smeće i istresemo pred Gradsku upravu", ističe Edževit Hrelja, stanovnik naselja Glamoč.

Alen Selimović, predsjednik MZ Goražde II, koja obuhvata i naselje Glamoč, ističe kako su pozivi građana svakodnevni te da na terenu ima mnogo problema.

"Građani nas zovu, ukazuju na mnoge probleme, a jedan od njih je i divlja deponija koja je nastala od nesvjesnih građana koji bacaju svoje smeće na prostor gdje se nalazi vodovodna cijev u kojoj se kupe izvorske vode i stižu do bazena koji pitkom vodom snabdijeva 16 domaćinstava. Ovdje se moraju uključiti institucije, ne samo u slučaju ove divlje deponija, već se mora raditi na podizanju ekološke svijesti i kulture. Pojedinci se prema životnoj sredini odnose katastrofalno. Ti ljudi vlastitim porodicama ugrožavaju zdravlje i život. Nevjerovatno je da im ne smeta da imaju pogled na potok i šumu punu flaša, konzervi i drugog smeća, da su im u blizini kuća bačeni šporeti, frižideri, kante i stolice. Ovdje će očito presudnu riječ imati psiholozi, jer ovdje nema ni kažnjavanja, ni edukacije, ni primjene zakona protiv nesavjesnih pojedinaca i grupa", ističe Selimović.

Tvrdi da su o problemu divlje deponije u naselju Glamoč upoznali i nadležne gradske službe te da se očekuju potezi institucija.

"Mi smo odlučni da se izborimo s onima koji nemaju ekološku svijest, ali i građani moraju biti spremni da prijave one koji rade ovakve stvari, ako žele sačuvati svoju životnu sredinu. A gospoda koja redovno prima platu na svim nivoima, od države do lokalne zajednice, neka izađe na teren i tu pokaže svoje znanje i sprovede zakone o zaštiti okoliša", apeluje Selimović.