Federalni parlament
0

Diskutabilan zakon o transplantaciji organa

FENA
Parlament FBiH
Parlament FBiH
Najavljeni federalni zakon o transplantaciji ljudskih organa i tkiva u svrhu liječenja, iako generalno ocijenjen kao veoma dobar i potreban struci i pacijentima, izazvao je polemike na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, a izjašnjavanje poslanika odgođeno je dok primjedbe razmotri Federalno ministarstvo zdravstva uime Vlade FBiH kao predlagača.

Predviđeni propisi o transplantaciji organa i tkiva sa živog donora nisu bili sporni za poslanike, ali je za jedan broj njih, a naročito pojedince iz Stranke demokratske akcije, diskutabilan način predložene kadaverične odnosno transplantacije organa i tkiva s umrle osobe.

Najavljeni zakon predviđa da za kadaveričnu transplantaciju treba "pretpostavljena" saglasnost donora, što znači da svako može biti potencijalni donor organa nakon smrti ako za života ne izjavi suprotno.

Transplantacija se obavlja u slučaju da se ukaže potreba spašavanja drugog čovjeka.

Usto je predlagač zakona predvidio da nakon smrti takvog donatora za potrebnu transplantaciju treba zatražiti i saglasnost njegove porodice, a nakon pet godina ovakvog praktikovanja medicinskih transplantacija utvrditi koliko je to zakonsko rješenje bilo dobro i da li ga treba mijenjati.

Međutim, "pretpostavljena" saglasnost donora organa je veoma diskutabilna za jedan broj poslanika koji smatraju da zbog osjetljivosti problematike može doći do čestih sudskih sporenja, pa i pred evropskim Sudom za ljudska prava.

Ti poslanici predlažu da se umjesto pretpostavljene obavezno propiše takozvana "prethodna" saglasnost, a to znači da donor za života treba da izjavi (i da se to registruje u centru za transplantaciju i donorskom karticom) da nema ništa protiv transplantacije njegovih organa i tkiva kad umre. U svim ovim slučajevima mjerodavan je termin 'moždana smrt' kao medicinski izraz definitivnog kraja nečijeg života.

Nakon završetka ove tačke dnevnog reda otvorena je kratka rasprava o zakonu na osnovu kojeg je Federacija trebala isplaćivati razliku u visini penzija povratnicima iz Republike Srpske (u slučajevima kad im je penzija u RS-u manja), ali za to zakonsko rješenje nije glasao nijedan poslanik.

Sjednica Predstavničkog doma bit će nastavljena sutra u 10 sati u Sarajevu.