Uoči Bh. povorke
123

Diskusija "Pravo na okupljanje LGBTI osoba u BiH" danas održana u Sarajevu

S.H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Diskusija "Pravo na okupljanje LGBTI osoba u BiH" održana je danas u Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu. Ovo je bila prilika za razgovor o predstojećoj Bh. povorci ponosa, koja je zakazana za 8. septembar u Sarajevu, kroz prizmu prava na okupljanje LGBTI osoba.

Pred prvu Bh. povorku ponosa intenzivirale su se i rasprave o tome da li LGBTI osobe zapravo imaju pravo na održavanje ovog protestnog skupa.

Na diskusiji je bilo govora o tome kako zakoni pokrivaju pravo na okupljanje LGBT osoba, o tome koje su obaveze organizatora, kao i državnih organa koji imaju obavezu da štite paradu ponosa, kao i o tome šta je potrebno učiniti kako bi parada ponosa prošla bez incidenata i koji su zajednički napori koje društvo može uložiti u kreiranje atmosfere bez govora mržnje.

U panel diskusiji su učestvovali Lejla Huremović iz Sarajevskog otvorenog centra i Ena Bavčić iz organizacije Civil Rights Defenders, članice Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, te prof. dr. Asim Mujkić. Moderatorica diskusije bila je Masha Durkalić.

"Organizacioni odbor se već dvije godine sprema za ovaj događaj i već duže vrijeme radimo na edukaciji policajaca u vezi s ovim okupljanjem. Jako dobro sarađujemo s insitutcijama, kako kantonalnim tako i federalnim, i zajedno s njima pokušavamo raditi na sprečavanju eventualnih incidenata. Nasilje svakodnevno, nažalost, postoji nad LGBT osobama i povorke ponosa imaju tu moć da skrenu pažnju na ovaj problem", kazala je Lejla Huremović.

Ena Bavčić, program koordinatorica u organizaciji Civil Rights Defenders i članica organizacije Bh. povorke ponosa, na današnjem panelu je govorila o tome koliko se pravo na slobodno okupljanje danas poštuje u BiH, koje su prepreke i olakšice, na koji način se mogu organizirati okupljanja i šta to znači u kontekstu LGBT osoba.

"Moramo priznati da gotovo 90 posto okupljanja u BiH prođe bez problema. Međutim, postoji oko 10 posto tih okupljanja koja se posmatraju kao kontroverzna iz nekog razloga, jedno od njih je i 'Pravda za Davida', ali i LGBT okupljanja. U proteklom periodu bili smo svjedoci da su administrativne teškoće bile prepreka za nekoliko javnih okupljanja ove grupe stanovništva. Osim prava na okupljanje sve se više krši i pravo na slobodno kretanje", dodala je Bavčić.