{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Disciplinski postupci protiv Aljić i Ćorića u Graničnoj policiji BiH

11.12.2014. u 15:43
8
3
Disciplinski postupci protiv Aljić i Ćorića u Graničnoj policiji BiH
8
Disciplinski postupci protiv Aljić i Ćorića u Graničnoj policiji BiH
Disciplinska komisija Granične policije je pokrenula disciplinski postupak protiv bivše načelnice Centralnog istražnog ureda Amre Aljić i šefa Odsjeka za istrage Drage Ćorića.
Nakon što je u Graničnoj policiji BiH pronađen nelegalan uređaj za prisluškivanje telefonskih razgovora, direktor GP BiH Zoran Galić je smijenio Aljić sa funkcije koju je tada obavljala i premjestio je na mjesto savjetnice.

Tužilaštvo je donijelo odluku da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela, nakon čega je Disciplinska komisija pokrenula postupak, a GP je prema informacijama kojima raspolažemo uložila žalbu na odluku Tužilaštva.

Protiv Aljić je pokrenut disciplinski postupak zbog toga što navodno tokom obnašanja dužnosti načelnice Centralnog istražnog ureda, u periodu od oktobra 2012. godine do 16. septembra 2014. godine, nije poduzela mjere i radnje propisane Uputstvom o evidencijama i njihovom vođenju u GP, jer nije prilikom provođenja posebnih istražnih radnji poduzela mjere i radnje koje su sprovođene u skladu s propisanim pravilima, odnosno u skladu s Pravilnikom o provođenju posebne istražne radnje nadzora i tehničkog snimanja telekomunikacija Granične policije BiH.

Aljić nije, navodi se u obrazloženju postupka, pismeno ovlastila nikoga od policijskih službenika da upravlja i rukovodi resursima iz oblasti nadzora i tehničkog snimanja telekomunikacija, niti je pismenim putem upoznala direktora GP o naredbama Suda za nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija.

Na teret joj se stavljaju teže povrede službene dužnosti u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima BiH i povreda Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika BiH.

Prethodno je okončan prvostepeni disciplinski postupak protiv Branka Mijatovića u ovom slučaju.

Istog dana kada je doneseno rješenje o pokretanju disciplinskog postupka protiv Aljić i Ćorića, 20. novembra, nekoliko sati nakon toga, u GP je iz Tužilaštva BiH stigla naredba o provođenju istrage protiv članova Disciplinske komisije zbog ranijeg razdvajanja slučajeva u okviru jednog predmeta. Disciplinskoj komisiji se stavlja na teret da su time, navodno, zloupotrijebili položaj tako što su, ukoliko se protiv više osoba vodi disciplinski postupak u sklopu jednog predmeta, slučaj razdvajali tako da svaki od njih bude zaseban predmet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: