Granična policija: Suspendiran policijski službenik

F
FENA
5.1.2015. u 15:32
12
9
Granična policija: Suspendiran policijski službenik
12
Granična policija: Suspendiran policijski službenik
Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić u ponedjeljak je, u skladu s ovlaštenjima i odgovornostima propisanim Zakonom o upravi i Zakonom o policijskim službenicima BiH donio rješenje kojim se privremeno suspendira policijski službenik V. Ć. sa zadataka i dužnosti koje obavlja u Graničnoj policiji BiH do okončanja disciplinskog postupka.
Naime, postupajući po zahtjevu Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH, Disciplinska komisija Granične policije je 19. decembra 2014. pokrenula disciplinski postupak protiv policijskog službenika V. Ć. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio teže povrede službene dužnosti iz člana 105. Zakona o policijskim službenicima BiH, a koje se definiraju kao "vršenje aktivnosti koje nisu u skladu s interesima policijskog organa ili bez prethodnog odobrenja starješina", "ponašanje koje onemogućava, ometa ili otežava drugim izvršavanje službenih zadataka", "prikrivanje činjenica o načinu izvršavanja službenih radnji ili upotrebi sile od strane drugog policijskog službenika, koji je načinom izvršenja službene radnje ili upotrebom sredstava prisile počinio težu povredu službene dužnosti“ i "davanje netočnih podataka koji utiču na donošenje odluka nadležnih organa ili izazivaju druge štetne posljedice".

Cijeneći da bi bilo štetno po Graničnu policiju BiH da policijski službenik i dalje ostane na dužnosti u ovom policijskom organu, doneseno je rješenje o privremenoj suspenziji koja će trajati do okončanja disciplinskog postupka, saopšteno je iz GP BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: