Tragedija iz 2020. godine
16

Disciplinski postupak protiv tužiteljice u Sarajevu, navedeno da nije poduzela radnje po navodima policije

B. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom VSTV-a počeo je disciplinski postupak protiv Aide Topalović, tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu koja se tereti da je donijela naredbu o neprovođenju istrage.
Topalović je kao zamjenica glavne kantonalne tužiteljice, po zaduživanju predmeta od 23. oktobra 2020. protiv Elvira Hajdarevića o izvršenom krivičnom djelu "ugrožavanje sigurnosti", 4. novembra 2020. godine donijela naredbu o neprovođenju istrage, ne provjeravajući nijednu radnju iz izvještaja policije.

Svjesno nije poduzela radnje

Tužiteljica Tatjana Stefanović-Regoda je navela kako Topalović, ni nakon novih zaprimljenih navoda od policije, svjesno nije preduzela radnje. Dodala je kako je Jasmina Klico upucana hicima iz vatrenog oružja 5. decembra 2020. godine, nakon čega je 14. decembra preminula, a Hajdarević je proglašen krivim.

Prema njenim riječima, Topalović je nemarno vršila svoju službenu dužnost te je predložila da Prvostepena disciplinska komisija utvrdi odgovornost tužene, prenosi Detektor.

Navela je da se Topalović, prema izmjenama Zakona o VSTV-u, tereti za "kršenje principa Etičkog kodeksa, koji su doveli do narušavanja ugleda i integriteta pravosuđa", ali kako bi ovo mogao biti i "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti", što je kao disciplinski prekršaj bilo predviđeno tokom vremenskog perioda iz disciplinske tužbe. Dodala je kako Disciplinska komisija nije vezana za pravnu kvalifikaciju djela.

Topalović smatrala da "nema osnova sumnje"

Punomoćnik Siniša Derganc je kazao kako činjenični opis ne odgovara nijednom zakonskom opisu, kako je disciplinska tužba nerazumljiva te kako ne odgovara dokazima.

Svjedočeći u svoju korist, Topalović je ispričala kako u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu radi od 2004. godine te da nikada tokom svoje karijere nije disciplinski kažnjena. Izjavila je da je naredbu o neprovođenju istrage donijela jer je ocijenila kako "nema osnova sumnje". Ispričala je kako je dva puta na adresu oštećene slala odluku, ali da je dva puta vraćena.

Tužena Topalović je potvrdila kako je nove navode zaprimala nakon što je predmet iskazala završenim.

"Ni ti novi materijali mi nisu ukazivali da mogu donijeti drugačiju odluku", navela je ona te negirala postojanje zakonske mogućnosti izmjene ranije donesene odluke.

Na pitanje Enise Adrović, članice Disciplinske komisije, zašto u obrazloženju nije navela razlog donošenja ovakve odluke, tužena Topalović je kazala kako navodi oštećene nisu bili potkrijepljeni dokazima.

Ured disciplinskog tužioca je uložio oko 15 materijalnih dokaza, među kojima i presudu Kantonalnog suda u Sarajevu od 25. maja 2021. zbog krivičnog djela “ubistvo”, dok punomoćnik tužene nije imao materijalnih dokaza.

Nastavak glavne rasprave je 5. aprila, kada je planirano iznošenje završnih riječi.

Podsjećamo, u decembru 2020. godine je ubijena Jasmina Klico. Ubio ju je kolega s posla Elvir Hajdarević kojeg je Kantonalni sud Sarajevo nakon sporazuma o priznanju krivice osudio na 11 godina zatvorske kazne za ovo krivično djelo.