BiH
0

Disciplinski centar za maloljetnike dobio automobil i kompjuter

FENA
Ambasada Republike Italije u BiH poklonila je danas putnički automobil marke Škoda Oktavija i kompjuter Disciplinskom centru za maloljetnike Kantona Sarajevo.

Ključeve automobila direktoru ove javne ustanove Samiru Suljagiću uručio je zamjenik ambasadora Republike Italije u BiH Stefano Stucci.

Donacija je osigurana u okviru projekta "Ojačavanje maloljetničke pravde" koji su u BiH tokom protekle četiri godine implementirali Ambasada Italije i Italijanska kooperacija za razvoj sredstvima u iznosu od oko 600.000 eura.

Prema riječima Stuccija, projekt je bio usmjeren na jačanje infrastrukturnih kapaciteta ustanova za izvršenje krivičnih sankcija nad maloljetnicima, kao i edukaciju profesionalaca u radu s njima, te unapređenje zakonske regulative u ovoj oblasti.

"Na ovaj način pokušali smo pomoći u rješavanju problema maloljetnika u sukobu sa zakonom kao i njihove reintegracije u društvo", izjavio je Stucci.

Vrijednost donacije uručene danas iznosi oko 18.000 KM. Ona je, prema riječima direktora Suljagića, značajna za Disciplinski centar jer jedno starije auto kojim je raspolagao nije bilo dovoljno za rad dvije službe s maloljetnicima, posebno na terenu.

"Ambasada Italije već duži niz godina podržava rad Disciplinskog centra i pomaže da osiguramo kvalitetnije sadržaje našim maloljetnicima što izuzetno cijenimo", izjavio je direktor Suljagić precizirajući da su kroz implementaciju pomenutog projekta u 2010. i 2011. godini ovom Centru dodijeljena informatička oprema i didaktički materijali u vrijednosti od oko 40.000 KM.

Na dodijeljenim donacijama predstavnicima Ambasade ovom prilikom zahvalio je i pomoćnik ministra za socijalnu politiku KS Mesud Peljto uime resornog ministarstva, saopćeno je iz Press službe KS.