{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Direktoru SIPA-e zabranjen pristup tajnim podacima

S
21.7.2014. u 15:01
2
17
Direktoru SIPA-e zabranjen pristup tajnim podacima
2
Direktoru SIPA-e zabranjen pristup tajnim podacima
Goran Zubac (Foto: Klix.ba)
Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar izjavio je Srni da će danas napisati rješenje o uskraćivanju prava pristupa direktoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Goranu Zupcu tajnim podacima do okončanja sudskog postupka koji se vodi protiv njega.
"U toku je donošenje rješenja i smatram da će ono biti danas doneseno i upućeno u Sipu", istakao je Ćavar.

On je naveo da u ovom slučaju postoje osnove da se traži dodatno sigurnosno provjeravanje, jer je protiv Zupca podignuta optužnica, pa će Ministarstvo sigurnosti BiH to i učiniti, jer ga zakon obavezuje na to.

"U Zakonom o zaštiti tajnih podataka navodi se da je, u slučaju kada se traži dodatno sigurnosno provjeravanje, automatski rukovodilac organa dužan da donese rješenje o uskraćivanju pristupa tajnim podacima za to lice do okončanja sudskog ili disciplinskog postupka", pojasnio je Ćavar.

Prema njegovim riječima, odgovorno lice u SIPA-i još nije odgovorilo na dopis Ministarstva sigurnosti BiH, u kojem se traži da u roku od tri dana dostavi stav o podizanju optužnice protiv Zupca i zahtjevu da mu bude onemogućen pristup tajnim podacima.

"Upućen je dopis radniku Sipe koji se bavi, po liniji rada, Zakonom o zaštiti tajnih podataka i on je trebalo da u roku od tri dana odgovori sigurnosnom organu BiH koji je nadležan za ta rješenja, što se tiče Zakona o zaštiti tajnih podataka, da li je on i ako jeste šta je preduzeo na osnovu informacija koje su mu dostavljene još 20. februara, odnosno u Sipu", naveo je Ćavar.

Prema njegovim riječima, i Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH upućeno je slično opismo, u kojem se podsjeća da je dužan da preduzme zakonom određene mjere iz njegove nadležnosti zato što je Ministarstvo sigurnosti BiH dobilo informaciju Tužilaštva BiH u kojoj se navodi da su oni još 20. februara obaviješteni, radi nadležnog postupanja, da je otvorena istraga protiv Zupca.

On je napomenuo da je od tada Nezavisni odbor imao obavezu da uradi nešto u skladu sa svojim nadležnostima, ali da odgovor još nije stigao.

Ćavar je naveo da nije dobio poziv za sutrašnju sjednicu Nezavisnog odbora, na kojoj bi, prema nezvaničnim najavama, trebalo da se razgovara i o Zupčevom slučaju.

On je naveo da ga je 10. jula službeno obavijestio tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Marković da je Tužilaštvo BiH 26. maja podiglo optužnicu, a da je Sud BiH 16. juna potvrdio optužnicu protiv Zupca.

"U toj informaciji sam obaviješten da je Marković još 20. februara obavijestio Nezavisni odbor, a 25. februara i zamjenika direktora Sipe da je 20. februara donesena naredba o provođenju istrage protiv Zupca zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo `nesavjestan rad u službi", rekao je Ćavar.

Prema njegovim riječima, o tome su obaviješteni i neki drugi, koji je trebalo da budu obaviješteni po liniji rukovođenja.

"Kako od tada do danas ništa nije preduzeto, o svemu sam obaviješten i tužilac Marković mi je dostavio navedenu informaciju radi mog postupanja u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka i Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Savjetu ministara BiH", istakao je Ćavar.

Tužilaštvo BiH podiglo je početkom juna optužnicu protiv direktora Sipe zbog, kako je rečeno, nesavjesnog rada u službi. Zubac je optužen za "nesavjestan rad u službi, jer tokom februarskih protesta nije odgovorio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH i odbio je da angažuje specijalnu jedinicu Sipe".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: