Smještaj institucija
48

Direktorica Energoinvesta: Vlada FBiH je na zakonit način kupila zgradu u Sarajevu

Piše: A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević, komentirajući odluku Vlade FBiH o kupovini zgrade ove kompanije u Sarajevu radi smještaja institucija, izjavila je za Klix.ba kako smatra da će Vlada za trajni smještaj dobiti kvalitetan i reprezentativan objekt, koji je i dostojan jedne vlade.

Nakon što je Vlada FBiH na sjednici od 19. jula donijela odluku o kupovini zgrade Energoinvesta u Sarajevu radi smještaja institucija FBiH, a za koju će dati 54 miliona KM, ona je osporena u pojedinim medijima, te je izazvala i reakcije nekih stranaka.

"Za mene je začuđujuće da su možda neke stranke, mediji pa i neki pojedinci ovu kupoprodaju prikazali u kontekstu nekih nezakonitosti. Smatram da je ovo jedna od rijetkih kupoprodajnih aktivnosti koje Vlada te ostale institucije u državi , imaju kao potpuno transparentnu, jasnu i „čistu“ aktivnost. Ovo navodim iz razloga jer su i kupac i prodavac reprezenti državne svojine. U ovim transakcijama nema dogovora te privatnog vlasništva, što u ovom periodu uvijek ostavlja neku sumnju", ističe Hadžialjević.

Četiri službe Vlade

Podsjetimo, četiri službe Vlade Federacije BiH, prema navodima Žurnala, upozorile su federalnog premijera Fadila Novalića da je njegova odluka o kupovini zgrade Energoinvesta nezakonita. A to su Služba za zajedničke poslove FBiH, zatim Agencija za privatizaciju FBiH, te Ured za zakonodatsvo FBiH.

Novalić je kazao da su službe poručile da misle "kako se neće postići ciljevi FBiH i da sve mora ići na Parlament FBiH". Ponovio je da mu nije jasno kako jedna pravila važe za Mostar, a sasvim druga za Sarajevo.

"Energoinvest je dioničarsko društvo izlistano na Sarajevskoj Berzi, i njegova vlasnička struktura je javna i podložna je promjenama koje se dešavaju na tržištima dionica. Vlasničku strukturu Energoinvesta čini 67 posto Vlada FBiH, 22 posto razni fondovi, te 11 posto mali dioničari kao pojedinci. Zaključci pojedinih medija koji se izvode dovođenjem u vezu novčanih sredstava dobijenim prodajom zgrade i samih vlasnika su potpuno netačni, proizvoljni i predstavljaju nepoznavanje funkcionisanja privrednih društava", kazala je direktorica Energoinvesta.

Pojašnjava da su sredstva od prodaje sredstva kojima raspolaže isključivo Energoinvest u poslovne svrhe, a nikako neposredno vlasnici, jer isti mogu raspolagati samo sa dobiti (dividenda) koje društvo eventualno ostvari i u proporciji u kojoj su isti vlasnici.

"Konstatacija „Žurnala“ da bi od prodaje u iznosu od 54 miliona KM privatnim vlasnicima koji cine 33 posto pripalo 16, 5 miliona KM značilo bi da ostatak sredstava od 37,5 miliona KM bi završio na računu Vlade FBiH, što je potpuna besmislica. U jednom privrednom dioničarskom društvu vlasnici su vlasnici samo dionica sa kojima mogu upravljati, a ne nikako računima, te pokretnom i nepokretnom imovinom preduzeća, te sa njim u cjelosti upravlja preduzeće, upravna struktura jednog preduzeća", pojasnila je Hadžialjević.

Potcrtava da navodi o rizičnosti kupovine odnosno. o postojanju hipoteka na dijelu imovine su prezentirani od medija djelimično i nekompletno.

Banke i hipoteka

"Istina je da je Energoinvest kao prodavac za sve prostore koji su predmet kupoprodaje a koji su pod hipotekom, obezbjedio od banaka-povjerilaca pismene saglasnosti za kupoprodaju, a na bazi čvrstih dogovora postignutih sa bankama o načinu oslobađanja hipoteka. Druga činjenica je da Vlada FBiH sukcesivnim plaćanjem dolazi u posjed imovine na način da plaćanjem prvog dijela postaje vlasnik imovine bez tereta hipoteka, što se predviđa i u narednim koracima. Ugovor je obrađen notarski koji štiti i garantuje zakonitost kupoprodaje", ističe naša sagovornica.

Ovom akcijom kupoprodaje, kaže ona, na posredan način Vlada FBiH podstiče poslovanje kompanije čiji je većinski vlasnik, što nije ništa neobično ako se za primjer uzmu mnogi slučajevi u razvijenijim zemljama kao što je Francuska gdje je Vlada u ranijim godinama spasila kompaniju Alstom, dok je Vlada Njemačke podržala kompaniju „Siemens“.

"I pored vidljivih opstrukcija, očekujem da će se navedena aktivnost kupoprodaje finalizirati, pri čemu će Energoinvest uspjeti da se u potpunosti stabilizira, da potpunosti poboljša svoju likvidnost time što će materijalni kapital pretvorio u prijeko potrebna novčana sredstva. Na ovaj način biće omogućeno nesmetano poslovanje i realizacija poslova koje smo ugovorili, poslovnu ezgistenciju preko 400 uposlenika i njihovih porodica, zapošljavanje mladih kadrova koji na projektima u realizaciji i mogu da steknu znanja koja su potrebna za stvaranje eksperata", istkanula je Hadžialjević.