Nema podršku Vlade
32

Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović podnio ostavku: Neću dozvoliti da me političari razvlače

A. K.
Vahid Jusufović (Foto: A. K./Klix.ba)
Vahid Jusufović (Foto: A. K./Klix.ba)
Direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli Vahid Jusufović podnio je ostavku na tu funkciju, što je potvrdio za portal Klix.ba.

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici nije prihvatila izvještaj o radu i poslovanju Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar u Tuzli za 2020. godinu, što je, kako to pokazuje politička praksa u Tuzlanskom kantonu, uvod u smjenu rukovodstva te ustanove.

Međutim, direktor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović danas je samovoljno uputio ostavku na tu poziciju, a o razlozima je govorio za Klix.ba, istaknuvši da ne može dozvoliti političarima da "razvlače" njega i njegove zaposlenike.

"To se već dugo vremena priprema, samo su čekali da prođe i treći val koronavirusa kao bi krenuli u realizaciju. Tu je mnogo nelogičnosti, a ne znam da li je svrsishodno pitanje koje su mi uputili i ono se odnosilo na to zbog čega je smanjen broj pregleda, operativnih zahvata i usluga za druge filijale, a u isto vrijeme je postojalo naređene federalnog i kantonalnog ministarstva zdravlja o obustavi hladnog programa", kazao nam je Jusufović.

On je naveo da je današnji potez Kantonalne vlade njemu jasan signal za smjenu, zbog čega je pismenu ostavku uputio predsjedniku Upravnog odbora UKC-a.

"Sve vam bude jasno kada vam Upravni odbori, čiji članovi sami insistiraju da budu načelnici klinika, budu suzdržani na izvještaj, a zatim na sjednici vlade ga jednoglasno odbiju. Sve se to dešava za godinu u kojoj smo se borili s pandemijom i ja sada ne mogu dozvoliti da razvlače mene i moje zaposlenike. Oni zbog mene neće trpjeti", istaknuo je Jusufović.

On je naveo da mu u najtežim mjesecima pandemije lična promocija nije bila na prvom mjestu, već pacijenti.

"Svi znaju da je Klinički centar u Tuzli prošle godine šest mjeseci bio u žici. Prošle godine sam uništio svoje zdravlje, dva puta sam bio u angiosali, a niti jedne minute nisam koristio bolovanje. Imao sam situaciju da su mi stentovi ugrađeni u petak poslijepodne, a u ponedjeljak ujutro sam već došao na posao. To može samo neko ko želi održati sistem, ali vidimo da to niko ne cijeni, nažalost", dodao je Jusufović.

Vahid Jusufović kao kadar Socijaldemokrata BiH rukovođenje jednim od najvećih kliničkih centara u Bosni i Hercegovini preuzeo je u novembru 2019. godine. On je ranije obavljao funkciju načelnika Klinike za očne bolesti UKC-a Tuzla, a na Medicinskom fakultetu u Tuzli predaje predmet oftalmologija.

Nakon što zvanično bude razriješen dužnosti direktora UKC-a, Jusufović nam je kazao da se vraća svojim ranijim ljekarskim obavezama, ali i profesorskom angažmanu.