Odluka Suda
95

Direktor UKC-a Tuzla kojeg je smijenila SDA-ova vlast mora biti vraćen na poziciju

A. K.
Alen Kamerić (Foto: Facebook)
Alen Kamerić (Foto: Facebook)
Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli kojeg je smijenila SDA-ova vlast Alen Kamerić mora biti vraćen na tu poziciju, odluka je Općinskog suda u tom gradu, a koja je potvrđena za Klix.ba.

Naime, u decembru 2021. godine SDP-ova vlada u Tuzlanskom kantonu imenovala je Alena Kamerića, kao kadra PDA, na poziciju generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a njegova smjena je uslijedila dolaskom SDA na vlast u toj regiji Bosne i Hercegovine.

Koncem maja 2022. godine za vršioca dužnosti direktora tuzlanskog UKC-a je izabran bivši kantonalni premijer Denijal Tulumovć, kao kadar SDA.

Kao razlog Kamerićeve smjene Upravni odbor UKC-a Tuzla navodio je nalaz Federalne inspekcije, koja je ranije potvrdila da on ne ispunjava uslove za obavljanje te funkcije.

Međutim, Kamerić je tužio Univerzitetski klinički centar u Tuzli za nezakonitu smjenu, a danas je Općinski sud u Tuzli donio presudu, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako nam je rečeno, presudom je naloženo da UKC Tuzla mora vratiti Kamerića na poziciju sa koje je smijenjen i omogućiti mu obavljanje dužnosti do isteka mandata ili do njegovog prestanka na zakonit način.

Sudskom presudom je naloženo da se Kameriću isplate sve zaostale plate i doprinosi koji su vezani za poziciju direktora tuzlanskog UKC-a.