Podaci policije
64

Direktor SIPA-e Perica Stanić: BiH nije leglo islamskog ekstremizma

Piše: Er. M.
Perica Stanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Perica Stanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Uprkos sve češćim tvrdnjama predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i pojedinih analitičara kako u BiH raste broj ekstremističkih zajednica, bosanskohercegovačke snage sigurnosti ističu da je naša zemlja, podjednako kao i svaka druga zemlja u svijetu, izložena mogućem izvršenju terorističkog napada.

S obzirom na sve češće priče o porastu ekstremizma u BiH razgovarali smo s direktorom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Pericom Stanićem.

"Na osnovu podataka kojima raspolaže Državna agencija za istrage i zaštitu, ne možemo konstatovati da je Bosna i Hercegovina leglo islamskog ekstremizma", rekao je Stanić za Klix.ba.

Istakao je da SIPA raspolaže kapacitetima da u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti, samostalno ili u saradnji s nadležnim tužilaštvima i drugim policijskim tijelima, preduzme sve neophodne mjere i radnje koje imaju za cilj borbu protiv svih vidova ekstremizma, radikalizma i terorizma te dokumentuje krivična djela koja proističu iz ovih vidova društveno negativnog ponašanja.

"BiH je podjednako kao i svaka druga zemlja u svijetu izložena mogućem izvršenju terorističkog napada s obzirom na činjenicu da je članica Globalne koalicije za borbu protiv IDIL-a i na rezultate koje je u proteklom periodu, kao država, preduzela u borbi protiv ekstremizma, radikalizma i terorizma, kako na domaćem, tako i na globalnom planu", kazao je Stanić.

Podsjećamo, predsjednica Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u više navrata je izjavila da se u BiH vraća na hiljade vojnika koji su se borili na strani terorističke organizacije IDIL.

Brojni bh. političari žestoko su osudili izjave Grabar-Kitarović, poručujući kako ona manipuliše podacima s obzirom na to da je prema ranijim podacima na ratištima u Siriji i Iraku bilo 120 državljana BiH.