Tužilaštvo odbijeno
1.8k

Direktor OSA-e Osman Mehmedagić pušten na slobodu uz mjere zabrane

B. T.
Osman Mehmedagić (Foto: T. S./Klix.ba)
Osman Mehmedagić (Foto: T. S./Klix.ba)
Osman Mehmedagić, direktor OSA-e, pušten je na slobodu uz mjere zabrane, potvrđeno je za Klix.ba. Odluka je to Suda BiH nakon jutrošnjeg ročišta na kojem su Tužilaštvo BiH i odbrana pred sutkinjom za prethodni postupak Tatjanom Kosović izlagali argumente za određivanje jednomjesečnog pritvora i protiv njega.

Među mjerama zabrane je sastajanje s Denisom Prcićem, osnivačem i vlasnikom Američkog univerziteta u BiH, koji je također prije nekoliko dana pušten na slobodu, te ostalim osumnjičenim. Prcić se tereti da je omogućio Mehmedagiću nezakonito sticanje diplome.

Osumnjičeni Osman Mehmedagić u cilju redovnog obavljanja funkcije na kojoj se nalazi, izuzetno može komunicirati sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine i drugim osobama na udaljenosti i manjoj od 50 metara, ali mu se zabranjuje da sa tim osobama razgovara o ovom predmetu. O svakom takvom kontaktu dužan je prethodno obavijestiti postupajućeg tužioca, istakli su iz Suda BiH.

Direktor OSA-e odlazi iz zgrade Suda BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Direktor OSA-e odlazi iz zgrade Suda BiH (Foto: T. S./Klix.ba)

Tužilaštvo BiH pritvor za Mehmedagića, koji je pod istragom zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranja novca, predlagalo je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i iz razloga što bi puštanje osumnjičenog na slobodu, moglo prouzročiti uznemirenje javnosti i građana, s obzirom na to da su već evidentirani elementi narušavanja sigurnosti, povezani s lišavanjem slobode navedenog osumnjičenog.

Tužilac Oleg Čavka u svom izlaganju na jutrošnjem ročištu problematizirao je način na koji je prvi čovjek državne obavještajne agencije stekao univerzitetske diplome te nekretnine u Sarajevu.

S druge strane, Mehmedagićevi branjenici Nermin Mulalić i Senka Nožica odbacili su navode Tužilaštva i kazali da nema osnova sumnje za djela koja se njihovom branjeniku stavljaju na teret.

Potcrtali su da je irelevantna njegova njegova diploma s Američkog univerziteta u Tuzli, koju Tužilaštvo smatra spornom, jer posjeduje onu iz Banje Luke, za koju tvrde da je validna.

Mehmedagić je lišen slobode u srijedu, a dan poslije u Sarajevu i Mostaru organizirani su protesti podrške direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije, na kojim su iznesene zamjerke na rad Tužilaštva BiH.

Taj čin u Državnom tužilaštvu vide kao pritisak na njihov rad, a na jutrošnjem ročištu i sutkinja Kosović je konstatirala kako je na sceni hajka protiv Suda. Odbrana Osmana Mehmedagića tvrdi pak da se radi o političkoj hajci na njega.