Prijavio Tužilaštvu
9

Direktor OŠ "Hrasno": Moja smjena je nelegalna, ja sam još uvijek odgovoran za pečat

Piše: M. N.
Direktor sarajevske Osnovne škole "Hrasno" Sejdo Mirvić, koji je jučer smijenjen s ove pozicije odlukom Školskog odbora, kazao je kako je njegova smjena nelegalna, a da je sve što se jučer dogodilo bilo pravno i djelimično fizičko nasilje. Također, tvrdi kako je članica Školskog odbora koja predstavlja uposlene Senada Crnkić 29. marta smijenjena te da je nelegalno glasala.

"Ja sam još uvijek registrovan, moj potpis je deponovan u Općinskom sudu Sarajevo i odgovorna sam osoba za pečate škole. Školski odbor OŠ Hrasno ima tri legalna člana Nusreta Aganovića kao predstavnika Općine, Đanele Malkić kao predstavnicu Ministarstva obrazovanja KS i Adisa Pašića kao predstavnika roditelja. Seada Mrzića su radnici izabrali kao svog predstavnika nakon što je Crnkić smijenjena i trebao je biti imenovan kao v. d., ali to nije došlo do Vlade KS jer se to skriva po ladicima ministarstva pa smo došli u situaciju da se Crnkić pokušava infiltrirati u Školski odbor, a u tome joj zdušno pomaže ministarstvo", kazao je Mirvić.

Ističe kako je Malkić sazvala sjednicu jučer u prostorijama ministarstva i da je sjednica održana u prisustvu pomoćnice ministra Nihade Čolić. Prema Mirvićevim riječima, predstavnik Općine Novo Sarajevo Aganović izrazio je nezadovoljstvo i kazao da ne želi sjediti u kvorumu s nelegalnom članicom odbora te upozorio na nelegalan način sazivanja i napustio sjednicu.

"Oni su nastavili i kazali da je rezultat glasanja za moju smjenu bio 4:1 što je laž, a ne zna se čiji je još jedan glas. Meni jeste istekao mandat 12. decembra, ali zbog opstrukcija u radu Školskog odbora nisam bio razriješen, nije bilo kvoruma da me razriješe i da se imenuje novi v. d., a sada je to pokušano nelegalnim sastavom jer su za moju smjenu bili Malkić, Pašić i nelegalna Crnkić. Dva sata nakon izglasavanja pojavila se ekipa firme Hudiny u školi, ja sam tada bio kod ljekara. Nasilno su obili sve brave i zamijenili ih, i na mojoj kancelariji i na zbornici. Ja sam došao u popodnevnim satima, a oni su formirali ad hoc komisiju koja ni na jednu odluku nije stavila potpis. Prijavio sam sve MUP-u i Tužilaštvu i bit će podnesene krivične prijave", kazao je Mirvić.

Kada je riječ o pečatu, Mirvić kaže da je on osoba zadužena za pečat sve dok se ne razduži, ali ne na ovaj način. Ističe da sve što se jučer desilo nije legalno jer da jeste, obijanje brave bi vršili u prisustvu sudske policije po nalogu Tužilaštva KS. "Ušli su u kancelariju i vršili popis stvari gdje se nalaze i moje privatne stvari do kojih ja sada ne mogu doći. Ovo su opstrukcija i pritisak da se Sejdo Mirvić skloni iz škole, iako sam dva puta velikom većinom pobjeđivao svoju protukandidatkinju Nerminu Planinčić koja je sada izabrana. To je volja ministarstva", zaključio je.