{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Direktor NUB-a o Vijećnici: Gradonačelnik želi da mi budemo gosti u vlastitom domu

9.5.2014. u 15:37
0
19
Direktor NUB-a o Vijećnici: Gradonačelnik želi da mi budemo gosti u vlastitom domu
0
Direktor NUB-a o Vijećnici: Gradonačelnik želi da mi budemo gosti u vlastitom domu
Ismet Ovčina (Foto: Klix.ba)
Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina će svečanom otvaranju Vijećnice prisustvovati kao građanin Sarajeva. Ovčina je za Klix.ba rekao da NUB-a večeras nema na otvaranju Vijećnice, jer je gradonačelnik Ivo Komšić ovoj instituciji dodijelio mjesto gosta, a ne mjesto u organizaciji i protokolu.
"Gradonačelnik danas otvara Vijećnicu, prepoznatljivi simbol NUB-a, zgradu u kojoj je naša Biblioteka imala svoje sjedište od 1951. do augusta 1992. godine odakle je otjerana zapaljivim granatama u izbjeglički smještaj", izjavio je Ovčina.

Manifestaciju otvorenja Vijećnice organizira Gradska uprava na čelu gradonačelnikom Ivom Komšićem i njegovim zamjenikom Aljošom Čamparom.

Ovčina pojašnjava da je NUB BiH, u papirima i zemljišnoknjižnom izvatku jedini korisnik.

"Mi tamo nismo i ne možemo biti gosti jer je Vijećnica naš dom, a mi smo njena prepoznatljiva historija. Da je neko drugi gradonačelnik i da je sve drugačije, ja bih predložio da zajednički organizujemo ceremoniju, a da se pitanje korisnika rješava naknadno. Gradonačelnik i Gradska uprava nas nisu htjeli u organizaciji i protokolu, pa su nam dodijelili samo mjesto gosta", izjavio je direktor NUB-a.

Dodao je da je gradonačelnik danas povrijedio osjećanje i dostojanstvo žrtve koju stoički NUB BiH nosi godinama, i da su se toliko radovali trenutku povratka u njihov dom.

"Kao građani Sarajeva ćemo vjerovatno biti tamo, ali u tom svečanom dijelu nećemo učestvovati", potvrdio je Ovčina i dodao:

"Mi smo sastavni dio i historija te institucije. Radost povratka nam je pokvario gradonačelnik i ne znam kako misli otvoriti Vijećnicu bez Nacionalne univerzitetske biblioteke BiH, pa barem i u formalnom smislu".

Zaključio je da će borbu za pravo povratka tražiti putem pravne države, uključujući primjenu odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: