BiH
21

NUB BiH: Sudskim putem ćemo tražiti iseljenje Gradske uprave iz Vijećnice

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine oglasila s danas saopćenjem u kojem demantira izjave predstavnika Uprave Grada Sarajeva da je postignut dogovor između NUB-a BiH i Uprave Grada Sarajeva u pogledu korištenja i imovinsko-pravnog statusa Vijećnice.

"NUB BiH nije prihvatila predložena i nametnuta rješenja raspodjele prostora unutar Vijećnice, koja je, de facto, uzurpirana od strane Gradske uprave. Iz napisa u medijima da će Uprava Grada Sarajeva 'prepustiti' dio prostora u Vijećnici Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, moglo bi se zaključiti da Gradska administracija i zakonski raspolaže prostorom Vijećnice, što je apsolutna neistina", stoji u saopćenju kojeg potpisuje direktor NUB-a Ismet Ovčina.

Navodi se da je u Zemljišnim knjigama NUB BiH upisana kao jedini korisnik Vijećnice.

"To znači da nema dvojbe o korištenju prostora u Vijećnici iako Uprava Grada Sarajeva 'na sva zvona' najavljuje njeno otvaranje za 09. maja 2014. godine, tim prije što upotrebna dozvola nije ishodovana i postavlja se pitanje ko za to snosi odgovornost. NUB BiH se ograđuje od svih tekućih aktivnosti Gradske uprave po pitanju otvaranja objekta Vijećnica", pitaju se u NUB-u BiH.

Stoga, Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, u cilju zaštite imovine, preostaje da pokrene tužbu za iseljenje Gradske uprave kao bespravnog korisnika prostora, zabranu raspolaganja i hitnu mjeru osiguranja predmetnog objekta, navodi se.