Ne nazire se kraj tenzija
769

Direktor Kancelarije za Kosovo: Kosovski specijalci upali na Gazivode, pocijepali zastave Srbije

M. G.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković napisao je da je obavijestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da su specijalne jedinice kosovske policije protivpravno upale na Gazovode.

"Upravo sam obavijestio Miroslava Lajčaka o oružanom i protivpravnom upadu Kurtijevih specijalaca Rosu na Gazivode! Oduzeli su čuvaru ključeve, poderali zastave Srbije", napisao je Petković na Twitteru.

"EU mora obuzdati nasilnika i uzurpatora Кurtija od njegovih jednostranih i oružanih akcija kojima želi izazvati rat", dodao je on.

Podsjetimo, Misija EU za na Kosovu (Eulex) saopćila je da je bačena bomba na njenu patrolu u blizini barikade, koju su postavili lokalni Srbi u mjestu Rudare na putu Kosovska Mitrovica

"Povrijeđenih nije bilo, ali je pričinjena manja materijalna šteta", navedeno je u saopćenju.

Iz Eulexa su dodali da su takvi napadi neprihvatljivi i da ih treba oštro osuditi.

"Ovaj napad, kao i napadi na policijske službenike Kosovske policije su neprihvatljivi. Oštro osuđujemo nasilna dela koja su počinila naoružana lica u severnom delu Kosova, uključujući i protiv međunarodne zajednice", ističe se u saopćenju.

Iz Eulexa su apelovali da se svi odgovorni suzdrže od provokativnih radnji i pozvali institucije na Kosovu da počinioce privedu pravdi.