BiH
0

Direktor Fonda za pomoć poplavljenim područjima posjetio Kakanj i Vareš

FENA
Direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH Jasmin Jaganjac posjetio je danas općinu Kakanj i s načelnikom Nerminom Mandrom razgovarao o iskustvima u realizaciji procedura tokom dodjele sredstava ovog Fonda.

Zaključeno je da bi bilo korisno u skorije vrijeme organizirati sastanak na kojem bi načelnici općina pogođenih prirodnom nesrećom razmijenili iskustva iz proteklog perioda i, zajedno s predstavnicima Fonda, definirali smjernice za dalju realizaciju dodjele sredstava.

Na sastanku je naglašeno da je Općina Kakanj dosta sama uradila kako bi pomogla ugroženom stanovništvu tokom prirodne nesreće, zbrinula ljude, dodijelila lokacije za gradnju kuća, stambeno zbrinula nekoliko porodica donatorskim sredstvima i formirala jedinstvenu bazu podataka o dodijeljenoj pomoći.

Predstavnici Općine Kakanj su predložili nekoliko rješenja koja bi, ukoliko ih prihvate upravna tijela Fonda, značajno ubrzala i pojednostavila procedure dodjele i realizacije pomoći.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik direktora Fonda za finansije Zlatan Jugo, šef Službe civilne zaštite Općine Kakanj Nurudin Hrusto, šef Stručne službe za poslove Općinskog načelnika Enver Kusić, te članovi Komisije za procjenu šteta na području općine Kakanj Alma Bašić, Ermin Hardauš i Almir Škopo.

O istoj temi danas je direktor Jaganjac razgovarao s načelnikom općine Vareš Avdijom Kovačevićem s posebnim naglaskom na mogućnost saniranja klizišta i zbog njih oštećenih kuća, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.