BiH
2

Direktor FIPA-e u posjeti Centralnoj banci BiH

Klix.ba
Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić sa suradnicima i članom Upravnog odbora FIPA-e posjetio je Centralnu banku BiH.

Na sastanku Milinić je upoznao guvernera dr. Senada Sofića i suradnike o aktivnostima Agencije na polju privlačenja stranih investitora i na podršci koju Agencija pruža investitorima od pokretanja djelatnosti do okončanja projekta.

Nаglаsiо је dа su glаvni ciljеvi FIPА-е dоvоđеnjе štо је mоgućе višе strаnih invеstitоrа i znаčајnije pоvеćаnjе prilivа dirеktnih strаnih ulаgаnjа. Stoga je Agencija intenzivirala rad i pokrenula aktivnosti u čvrstom opredjeljenju da pruži maksimalan doprinos da Bosna i Hercegovina postane bolje mjesto za sigurno investiranje.

Guverner dr. Senad Softić naglasio je značaj unapređenja suradnje svih institucija na poboljšanju priliva stranih ulaganja i na polju promocije Bosne i Hercegovine kao destinacije interesantne stranim investitorima. Istaknuta je i važnost uključivanja svih relevantnih subjekata u prezentiranju podataka koji utiču na formiranje ukupne slike o BiH i služe kao indikator kod donošenja odluke o investiranju.

Razgovaralo se i o sveobuhvatnoj statistici koju vodi Centralna banka BiH, kao jednoj od važnih funkcija, naročito o statistici direktnih stranih ulaganja, koja zauzima važno mjesto u aktivnostima FIPA-e. Agencija je informirana o unapređenju statistike koji se odnosi na ovu oblast i dogovorena razmjena podataka u nastavku dobre suradnje dvije institucije.

Imajući u vidu trend pada stranih investicija u BiH u posljednjih nekoliko godina, učesnici sastanka su se složili da je privlačenje stranih investicija važan zadatak svih institucija BiH.