BiH
195

Direktor FIA-e koji je djecu političara zapošljavao bez konkursa nagrađen novim mandatom

Piše: N. N.
Esad Mahmutović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Esad Mahmutović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Danas je doneseno Rješenje kojim je za direktora Finansijsko-informatičke agencije, na period od četiri godine, imenovan Esad Mahmutović, saopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

Mahmutović je u fokus javnosti dospio u aprilu ove godine kada je Klix.ba objavio da se u FIA-i zapošljavaju djeca političara i to bez konkursa.

Mahmutović je potom u intervjuu za Klix.ba priznao da je zaposlio kćerku premijera FBiH Fadila Novalića bez konkursa, ali prema zakonu. Nakon pritiska javnosti, kćerka premijera Novalića dala je otkaz.

Mahmutović je po obrazovanju farmaceut, a u naredne četiri godine vodit će agenciju koja se bavi finansijskim izvještajima kompanija i drugim finansijsko-statističkim poslovima. Mahmutović je u prethodnoj godini bio v. d. direktora FIA-e.

Vlada FBiH dala je saglasnost i za imenovanje Boriše Misirače za direktora Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, na mandatni period u trajanju od četiri godine. Ovakvo rješenje Vlada je donijela imajući u vidu da je zamjenik direktora Operatora za OIEiEK iz istog konstitutivnog naroda kao i prvorangirani kandidat te da je drugorangiranog na listi uspješnih kandidata većina članova komisije najbolje ocijenila i preporučila.

Misirača je u fokus javnosti dospio kada je portal Slobodna Bosna objavio da je zaposlen kao v. d. direktora Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju i to na prijedlog SBB-a. Naime, on je sin zamjenice glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Jadranke Lokmić-Misirače i članice VSTV-a. Boriša Misirača donedavno je bio zaposlenik Muhlbauera koji je, prema tvrdnjama državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića, dokumente bh. građanima izrađivao višestruko skuplje od realne cijene.