BiH
16

Bivši direktor Ureda za veterinarstvo BiH optužen za zloupotrebu položaja

Klix.ba
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Drage Nedića, direktora Ureda za veterinarstvo BiH, za koruptivno kazneno djelo zloupotrebe položaja, u vezi sa javnom nabavkom u iznosu od više od 400.000 KM.

Optužnicu je podigao tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Drago Nedić, rođen 02.06.1962. godine u Gornjoj Slatini, nastanjen u Banja Luci, se tereti da je kao ovlaštena osoba u instituciji Bosne i Hercegovine, u svojstvu direktora Ureda za veterinarstvo BiH, u decembru 2009. godine, počinio kazneno djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti.

"Tereti se da je postupao protivno zakonskoj regulativi koja regulira procese trošenja javnih sredstava putem javnih nabavki, iako je od sebi podređenih službenika, bio upozoravan da njegovi postupci nisu u skladu sa zakonskom procedurom", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Javna nabavka informatičke i kompjuterske opreme potrebne za rad Ureda za veterinarstvo BiH, u vrijednosti od oko 408.000 KM realizirana je, prema Državnom tužilaštvu, ignorisanjem primjene otvorenog postupka sa odgovarajućim tenderom, pa je na taj način protivno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH, ograničena mogućnost učešća i drugim zainteresovanim učesnicima u navedenom postupku. Na taj način su teže povrijeđena njihova prava, dok je preduzeću "SK Tradeing" d.o.o. Sarajevo omogućeno pribavljanje imovinske koristi u iznosu od oko 96.000,00 KM.

Optuženi Drago Nedić tereti se da je počinio kazneno djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti iz člana 220. KZ Bosne i Hercegovine. Optužnica je zajedno sa obimnim dokaznim materijalom, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama i agencijama za provođenje zakona u BiH, nastavlja borbu protiv koruptivnih kaznenih djela, kojima se nanosi šteta budžetu i svim građanima Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju za javnost.