BiH
0

Direktor doma Bjelave: Sve je više djece s razvojnim smetnjama

FENA
Saudin Đurđević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Saudin Đurđević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vršilac dužnosti direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja "Bjelave" u Sarajevu Saudin Đurđević kazao je danas novinarima da ta ustanova posljednjih godina zbrinjava sve veći broj djece koja imaju razvojne smetnje.

U izjavi za Agenciju FENA Đurđević kaže da nisu pravili ozbiljne analize zašto je u toj ustanovi povećan broj djece s razvojnim smetnjama, ali je evidentno da je to tako.

"Činjenica je da imamo sve veći broj djece koja imaju razvojne smetnje, a s tim problemom se nosimo koliko god to možemo i umijemo", kazao je.

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u radu s djecom u toj ustanovi Đurđević navodi da je to posljednjih godina zaista izraženo, a kao jedan od mogućih razloga ističe da mnogi biološki roditelji usljed teške ekonomske situacije ne mogu brinuti o toj djeci te ih smještaju u dom.

Kaže da ta ustanova zapošljava educirani kadar koji stručno i kvalitetno radi s tom djecom, ali i naglašava da to ipak otvara široki spektar pitanja kako i na koji način adekvatno zbrinuti tu djecu.

"Mi imamo dosta obrazovan i educiran kadar, ali nam u svakom slučaju treba svaka vrsta pomoći", kazao je.

U Dječijem domu "Bjelave" je oko 90 štićenika.

Dom za djecu bez roditeljskog staranja "Bjelave" u Sarajevu uključen je u Program obilježavanja Dječije nedjelje putem socijalne interakcije s određenim brojem predškolskih i školskih ustanova s naglaskom na suradnju s ustanovama koje zbrinjavaju djecu s razvojnim smetnjama.