Pisao institucijama
17

Direktor agencije za obrazovanje Enver Halilović traži zaštitu od inspektora SIPA-e

A. D.
Enver Halilović (Foto: Klix.ba)
Enver Halilović (Foto: Klix.ba)
Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enver Halilović obratio se zvaničnim dopisom na adrese više institucija, u kojem traži zaštitu od, kako je rekao, "samovoljnika koji zloupotrebljavaju policijski sistem".

On je, naime, u pismu naveo slučaj dolaska dvojice inspektora SIPA-e 9. augusta u prostorije Agencije koji su u njegovoj odustnosti razgovarali s njegovim zamjenicima uz tvrdnju da on o njihovom dolasku ništa nije znao.

"Došli su nenajavljeno, pokazali su im službene značke, postavljali im pitanja i bilježili odgovore. Kazali su da su došli po prijavi Agencije za akreditaciju ustanova RS da dođu do informacije u vezi s akreditacijom tri univerziteta u BiH, u Banjoj Luci, u Istočnom Sarajevu i u Zenici", naveo je Halilović.

On je potom prepričao svoj razgovor s inspektorima SIPA-e od 15. augusta.

"Kada sam ja došao sjedili su u hodniku. Kazali su mi svoja imena. Ja sam ih pitao zašto s njima nema neki Bošnjak ili Hrvat. Njihov odgovor je bio u obliku pitanja 'zar treba?'. Kazali su mi i da nemaju nalog, da su došli po prijavi, ali nju nisu imali kod sebe", naveo je, između ostalog, Halilović.

On je u pismu naveo da je sve što je imao kazati u vezi s akreditacijama univerziteta u RS napisao Agenciji za akreditaciju RS te resornom ministru RS. Napomenuo je i da postoji krivična prijava dva univerziteta protiv njega te da postoje Tužilaštvo i Sud BiH gdje će se to dokazivati.

Inače, Halilović je pismo poslao Vijeću ministara BiH, ministru sigurnosti Draganu Mektiću, predsjedavajućem Doma naroda BiH Bakiru Izetbegoviću, direktoru SIPA-e Perici Staniću, ministru civilnih poslova Adilu Osmanoviću, predsjedniku Suda Ranku Debevecu i glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH Gordani Tadić.