Sastanak u Sarajevu
17

Direktna aviolinija između BiH i Grčke moguća već ove sezone

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sve su prilike da će brojne Sarajlije, ali i drugi građani BiH u narednoj sezoni imati priliku putovati u Grčku direktnim letovima iz Sarajeva.

Naime, u hotelu Radon Plaza danas je održan sastanak relevantnih učesnika iz oblasti avijacije i turizma BiH i Grčke na kojem je između ostalog razmatrana mogućnost uvođenja spomenute aviolinije, te unapređenju razvoja turističkih, trgovinskih i ekonomskih odnosa.

Prvi ovakav sastanak održan je u Atini 19. novembra prošle godine u Ministarstvu turizma Grčke, na poziv guvernerke Civilnog vazduhoplovstva Grčke Fofi Papadimitropoulou, sa širokim učešćem predstavnika BiH i Grčke.

"Današnji sastanak samo je nastavak onog iz Atine. Mišljenja smo da je neshvatljivo da između ove dvije zemlje koje toliko sarađuju nema direktne vazdušne linije. U tom smislu se i Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH uključila kao pokrovitelj. Mi smo obezbjedili sve neophodne uvjete u smislu potpisanih sporazuma i drugih regulativa, a na turističkim agencijama i avioprevoznicima je da nađu međusobni vid saradnje i interesa da se ta linija i ostvari", istakla je Žana Ateljević – Grigorić iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Samer Rešidat, menađer turističke agencije „Sol Azur“ kazao je kako će, ukoliko se uspostavi, nova redovna linija za Grčku svima mnogo značiti, odnosno i turističkim agencijama i građanima.

"Konkretno, naša agencija svake godine odvede dvije do tri hiljade ljudi u Grčku. Ono što moram reći, jeste da putovanje iz Sarajeva do Atine autobusom traje nekih 27 sati, dok bi se avionom taj period skratio na sat i 45 minuta. To će svakako povećati broj turista koji će putovati u Grčku, ali onih koji će dolaziti u Sarajevo", naglasio je Rešidat.

Da postoji zainteresiranost i s druge strane, potvrdila nam je i guvernerke Civilnog vazduhoplovstva Grčke Fofi Papadimitropoulou, koja je između ostalog kazala kako je uvijek dobro kada postoji dobra komunikacija između zemalja u turističkom, trgovniskom i ekonomskom smislu.

"Nadamo se da ćemo avioliniju uspostaviti već u ovoj sezoni. To bi mnogo značilo našim turističkim agencijama i građanima, jer bi se tako osim Grčke uspostavila veza i sa drugim dijelovima Evrope i svijeta preko grčkih aerodroma", rekao je Ivan Veličan, direktor Međunarodnog aerodorma Sarajevo.