{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Direktna aviolinija između BiH i Grčke moguća već ove sezone

12.2.2013. u 17:24
12.2.2013. u 18:00
17
20
Direktna aviolinija između BiH i Grčke moguća već ove sezone
17
Sve su prilike da će brojne Sarajlije, ali i drugi građani BiH u narednoj sezoni imati priliku putovati u Grčku direktnim letovima iz Sarajeva.
Naime, u hotelu Radon Plaza danas je održan sastanak relevantnih učesnika iz oblasti avijacije i turizma BiH i Grčke na kojem je između ostalog razmatrana mogućnost uvođenja spomenute aviolinije, te unapređenju razvoja turističkih, trgovinskih i ekonomskih odnosa.

Prvi ovakav sastanak održan je u Atini 19. novembra prošle godine u Ministarstvu turizma Grčke, na poziv guvernerke Civilnog vazduhoplovstva Grčke Fofi Papadimitropoulou, sa širokim učešćem predstavnika BiH i Grčke.

"Današnji sastanak samo je nastavak onog iz Atine. Mišljenja smo da je neshvatljivo da između ove dvije zemlje koje toliko sarađuju nema direktne vazdušne linije. U tom smislu se i Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH uključila kao pokrovitelj. Mi smo obezbjedili sve neophodne uvjete u smislu potpisanih sporazuma i drugih regulativa, a na turističkim agencijama i avioprevoznicima je da nađu međusobni vid saradnje i interesa da se ta linija i ostvari", istakla je Žana Ateljević – Grigorić iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Samer Rešidat, menađer turističke agencije „Sol Azur“ kazao je kako će, ukoliko se uspostavi, nova redovna linija za Grčku svima mnogo značiti, odnosno i turističkim agencijama i građanima.

"Konkretno, naša agencija svake godine odvede dvije do tri hiljade ljudi u Grčku. Ono što moram reći, jeste da putovanje iz Sarajeva do Atine autobusom traje nekih 27 sati, dok bi se avionom taj period skratio na sat i 45 minuta. To će svakako povećati broj turista koji će putovati u Grčku, ali onih koji će dolaziti u Sarajevo", naglasio je Rešidat.

Da postoji zainteresiranost i s druge strane, potvrdila nam je i guvernerke Civilnog vazduhoplovstva Grčke Fofi Papadimitropoulou, koja je između ostalog kazala kako je uvijek dobro kada postoji dobra komunikacija između zemalja u turističkom, trgovniskom i ekonomskom smislu.

"Nadamo se da ćemo avioliniju uspostaviti već u ovoj sezoni. To bi mnogo značilo našim turističkim agencijama i građanima, jer bi se tako osim Grčke uspostavila veza i sa drugim dijelovima Evrope i svijeta preko grčkih aerodroma", rekao je Ivan Veličan, direktor Međunarodnog aerodorma Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: