BiH
3

Diplome za pet učesnika u Regionalnom programu razmjene državnih službenika

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn danas popodne su u Sarajevu uručili diplome za pet učesnika u Regionalnom programu razmjene državnih službenika.

Evropska komisija i šest zemalja zapadnog Balkana dogovorile su da provedu program Evropske unije za mlade državne službenike sa zapadnog Balkana, uz pomoć British Councila.

Trideset mladih profesionalaca uči, razvija svoje vještine i razmjenjuje primjere najboljih praksi, jer su u posjetama javnim institucijama u nekoj drugoj zemlji regiona.

Danas je pet njih u Sarajevu dobilo diplome za uspješnu prvu fazu programa.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić je čestitao ovim mladim ljudima, poželivši im sve najbolje u daljoj profesionalnoj karijeri.

Istaknuo je da oni predstavljaju budućnost zemalja zapadnog Balkana.

"Oni su ti koji će preuzeti vrlo brzo sve upravljačke procese, ali do tada se svi nadamo da ćemo postati i punopravne članice EU, tako da ćete djelovati unutar porodice modernih evropskih zemalja", poručio je Zvizdić.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn je također čestitao učesnicima ovog programa, kazavši kako vjeruje da je ovo neophodna inicijatva da njima, kao mladim državnim službenicima da priliku da budu obučeni i educirani u zemljama regije, ali i u jednoj od zemalja EU (Francuskoj).

Smatram, dodao je on, da možete iskoristiti ovu priliku, ne samo za svoje profesionalne karijere, već i za stvaranje mreže prijatelja u budućnosti.

"Kada prođete edukaciju željeli bismo s vama razgovarati o vašim iskustvima i prijedlozima za poboljšanje programa, a siguran sam da uvijek ima prostora za poboljšanje", kazao je komesar Hahn.

Učesnicima programa je poželio sve najbolje, ne samo za ovu edukaciju već i za njihove buduće karijere.

Jedna od učesnica programa Aleksandra Davitkovska je istaknula da su od početka programa vrlo zahvalni što imaju priliku da budu dio iskustva koje će im promijeniti živote.

Po njenim riječima, ova inicijativa je pomogla u jačanju regionalne saradnje, stvarnju jake mreže mladih profesionalaca na zapadnom Blakanu, a „najvažnije je što je pomogla u ponovnoj izgradnji povjerenja između svih nas“.

"Sad kad smo se sprijateljili sigurniji smo nego ikada da, bez obzira koliko nas stvari dijeli, jedna nam je sigurno zajednička", svi želimo biti dio EU - poručila je ona.

Diplome su danas dobili: Aleksandra Davitkovska, Aleksandar Simić, Andrijana Čanović, Dodona Gaši, Orjana Mulisi.

Kratkoročni program razmjene ograničen je na trajanje od dvije sedmice i organizira se za 30 državnih službenika istovremeno. Petero kandidata iz svake države boravi u ostalih pet susjednih država kako bi se ojačao element pomirenja i spriječilo dijeljenje po jezičkoj osnovi. Tokom razmjene učesnici rade na jednom konkretnom zadatku, koji će biti isti za sve.