Ključni trenuci
68

Diplomatska ofanziva u fotofinišu za BiH: Usvajanje zakona i otvaranje pregovora ili krah

Piše: Semir Hambo
Tajani, Baerbock i Schallenberg (Foto: EPA-EFE)
Tajani, Baerbock i Schallenberg (Foto: EPA-EFE)
Pred nama je još jedna u nizu ključnih sedmica za donosioce političkih odluka u Bosni i Hercegovini koja 21. marta čeka potvrdu o otvaranju pregovora sa Evropskom unijom.

Hoće li naša zemlja otvoriti pregovore ili ne je višestruko bitna odluka, koja će odrediti mnogo toga. Nakon sjednice Evropskog vijeća 21. marta slijedi raspuštanje EU parlamenta i kreće kampanjaza nove izbore. Najmanje godinu dana niko se iz Evrope neće ozbiljnije baviti BiH. Stoga je predstojeća odluka višestruko važna za političku stabilnost BiH.

Ako BiH dobije odluku o otvaranju pregovora i to bez konkretnog datuma, jer to definitivno u ovom trenutku nećemo dobiti, to će bez obzira na sve probleme unutar BiH značiti vjetar u leđa i aktuelnoj vlasti će dati alibi da su ipak napravili iskorak te da ono što rade daje kakve takve rezultate.

Ukoliko s druge strane BiH ne dobije otvaranje pregovora to će značiti izvjesno produbljenje krize i moguću blokadu procesa u BiH. To su najavljivali i SNSD, a na neki način i HDZ. Od aprila se očekuje obećana rasprava o Zakonu o Ustavnom sudu BiH, a tu su i pitanja poput državne imovine i tako dalje.

U kontekstu HDZ-a ostaje i dalje pitanje Izbornog zakona, odnosno politički segment, zatim imenovanje sudije u Ustavni sud BiH i tako dalje.

Pred bh. vlastima je za gotovo izvjesno otvaranje pregovora s EU potrebno usvajanje još dva zakona i to Zakona o sprečavanju sukoba interesa, u vezi kojeg postoji navodna saglasnost ili je blizu toga te Zakon os udovima BiH, gdje se mnogo priča o sporenju o sjedištu budućeg Apelacionog suda BiH, a vrlo malo o nadležnostima Suda BiH u tom novom zakonu.

U BiH danas su stigli šefovi diplomatija Italije Antonio Tajani i Austrije Alexander Schallenberg, dok večeras stiže ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock.