BiH
1

Diplomate i poznate osobe podržale akciju sterilizacije pasa u Sarajevu

Anadolija
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
U okviru najveće besplatne masovne sterilizacije pasa u BiH, koja traje od 30. maja do kraja ovog mjeseca, danas je u Sarajevu još jednom podsjećeno na ovu akciju i njen značaj.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Fondacija za pse Dogs Trust je krajem prošlog mjeseca najavila početak najveće besplatne masovne sterilizacije pasa u BiH.

Kampanja se provodi pod sloganom "Bolje je - Za zdravije i sretnije pse, za lokalnu zajednicu", a sterilizacijom bi trebalo biti obuhvaćeno 3.000 vlasničkih i pasa lutalica.

Cilj akcije koja se sprovodi se u svih devet općina KS i na pordučju Istočnog Sarajeva, jeste sprečavanje rađanje oko 30.000 novih neželjenih kučića.

Među mnogim poznatim ličnostima iz političkog i društevnog života koje podržavaju ovu akciju našao je i britanski ambasador u BiH Nigel Casey koji je tom prilikom rekao da je danas zadovoljan posebno stoga što sve ovo organizira britanska Fondacija za pse Dogs Trust.

"Veliki problem u BiH su psi lutalice i nadam se da će taj problem biti riješen kako treba. Ono što je glavni moto Dogs Trusta jeste da se sterilizacija radi na human način, što je u skladu sa zakonom o zaštiti životinja u BiH", istakao je Casey.

Vođa projekta Dogs Trust u BiH Anel Bećirović je rekao da su oni danas, na sredini kampanje, željeli još jednom podsjetiti građane na ovu akciju i njenu važnost.

"U tome su nam pomogli dragi prijatelji iz diplomatskog kora i poznate ličnosti iz BiH. Dakle, mi smo prezadovoljni kako se akcija do sada odvijala. Naš je cilj da od 30. maja do 30. juna steriliziramo 3.000 pasa. Već smo na brojci od 1.600, a odaziv građana je fenomenalan", rekao je Bećirović.

Spisateljica i autorica predstava "Ja mahaluša, ja mahalac" Indira Kučuk-Sorguč došla je danas da također podrži akciju koju sprovodi Fondacija Dogs Trust.

"Ova manifestacija je vrlo korisna za građanstvo BiH, ukupno civilno društvo, ali i politički ambijent u BiH, jer je vrlo važno da sve ovo što se događa oko pasa lutalica dobije svoju zakonitu formu i da zapravo zaštitimo sami sebe kroz zaštitu pasa", istakla je Sorguč.

Ona je dodala da se zna da je pas najbolji čovjekov prijatelj i da je to dokazano kroz historiju čovječanstva.

Supruga američkog ambasadora u BiH Danuta Moon također je pružila podršku ovoj akciji.

"Ova akcija je bitna za sve i za pse koji su jadni, gladi, prljavi i bolesni, ali i za sigurnost građana. Dogs Trust je stvarno u BiH došao u pravo vrijeme da pomogne riješiti problem beskućnih životinja i mislim da je sterilizacija jedan vrlo human način da se riješi taj problem", istakla je Moon.

Među poznatim ličnostima je bila i supruga švicarskog ambasadora u BiH Brigitte Schaller-Schoepf, kao i češki ambasador u BiH Tomáš Szunyog.

Partneri Dogs Trusta u ovom projektu su općine Novi Grad, Hadžići, Ilijaš, Istočno i Novo Sarajevo i Grad Sarajevo.