Stanica u Bijeloj
6

Dio zdravstvenih radnika u Brčkom stupio u generalni štrajk, pacijenti uskraćeni za usluge

A. K.
Zdravstveni centar Bijela
Zdravstveni centar Bijela
Zaposleni u Zdravstvenoj stanici Bijela u Brčkom danas su stupili u generalni štrajk, zbog čega su pacijenti uskraćeni za dobijanje svih usluga. Do okončanja štrajka pomoć se pruža samo hitnim slučajevima.

Zdravstveni radnici u Bijeloj su naveli da su u generalni štrajk stupili zbog neispunjavanja zahtjeva koji se odnose na potpisivanje kolektivnog ugovora, povećanje plata za najmenje deset posto te naknade za prijevoz do radnih mjesta.

"Mi imamo tri ključna zahtjeva, a to su plaćanje putnog troška, jer dosta nas putuje od različitih relacija i nismo nikada imali plaćene te troškove, a s obzirom na trenutne cijene goriva i inflaciju, to nama sada predstavlja veliki problem i izdatak. Zatim, povećanje plate za deset posto i sklapanje kolektivnog ugovora koji do sada nismo uspjeli ostvariti. Zamolila bih naše pacijente da imaju strpljenja i razumijevanja za novonastalu situaciju", izjavila je šefica Zdravstvene stanice Bijela Luca Topalović.

Detalj tokom posjete nadležnih
Detalj tokom posjete nadležnih

Nakon što je najavljena obustava rada zaposlenika Zdravstvene stanice Bijela, zamjenik gradonačelnika Brčkog Anto Domić danas je s članovima Vlade posjetio ovu stanicu kako bi razgovarao sa zaposlenicima. Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić istakao je žaljenje zbog nastale situacije.

"Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge je o ovome saznalo putem medija i mislim da su ovo stvari koje su se mogle institucionalno riješiti. Vlada Brčko distrikta BiH je uveliko pokrenula procedure za povećanje plata i svakako radi na rješavanju ovih situacija o kojima se već godinama govori, kao što su putni troškovi. Nakon konsultacija s rukovodstvom Vlade, gradonačelnikom i zamjenikom, djelovat ćemo zajedno s menadžmentom i ove zahtjeve prihvatiti, ne samo u interesu zaposlenika, nego i naših pacijenata", kazao je Šadić.

Zdravstvena ustanova postoji od 2013. godine, ranije je djelovala u sastavu Odjeljenja za zdravstvo, a kolektivni ugovor, kojim se detaljnije regulišu prava i obaveze zaposlenika, nije sačinjen.

"Mi smo u fazi sačinjavanja radnih grupa koji će usaglasiti materijal i elemente ugovora, naravno u saradnji s radnicima Zdravstvene stanice Bijela i sa Sindikatom nezavisnih radnika u zdravstvu. Upoznali smo Vladu i Skupštinu o aktivnostima, u stalnoj smo komunikaciji s Upravnim odborom, kako bismo što prije okončali ovu situaciju na najkvalitetniji mogući način", istakao je direktor JZU Emir Osmanović.

Zamjenik gradonačelnika Brčkog Anto Domić kazao je da se radi o zakonitom štrajku zdravstvenih radnika jer su se njihovi problemi i poteškoće zanemarivali, te da se radi o složenom problemu koji ne može riješiti samo jedna osoba niti jedna pozicija.