Uskoro stižu u BiH
78

Dio Hotela Tuzla postaje karantin za 69 studenata iz Njemačke

A. K.
Hotel Tuzla (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Hotel Tuzla (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici donijela je odluku o utvrđivanju prijedloga za karantin kojim se prostor na zadnja tri sprata u objektu A Hoteli, poznat kao Hotel Tuzla, utvrđuje kao prijedlog za karantinski smještaj za 69 studenata iz Njemačke.

Kako je pojašnjeno iz Vlade TK, riječ je o 69 studenata koji na prostor Tuzlanskog kantona trebaju doputovati iz Njemačke.

Kako saznaje portal Klix.ba, studenti će se u našu zemlju vratiti autobusom, a koji je već na putu ka Njemačkoj.

“Studenti stižu sutra ujutro, a hotel se već priprema”, potvrdio je Mustafa Šakić, komandant Kriznog štaba civilne zaštite TK.

Prijedlog za karantinski smještaj dostavlja se Federalnom ministru zdravstva, koji je u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nadležan za stavljanje u karantin i određivanju prostora za karantin, a troškovi karantina padaju na teret federalnog budžeta.

Inače, na području Tuzlanskog kantona dosad je kod 43 osobe potvrđena infekcija koronavirusom. Najveći dio, njih 31 je iz klastera Medicinskog instituta Bayer, 11 ih je u klasteru Srednja Špionica, a jedna ženska osoba nalazi se u klasteru Lukavac.

U ovom kantonu zabilježen je i jedan smrtni slučaj kod osobe koja je zaražena koronavorusom, a riječ je o 73-godišnjoj ženi iz Brčkog koja je bila u Tuzli, tačnije na liječenju u Medicinskom institutu Bayer.

Više od 3.500 osoba nalazi se pod epidemiološkom mjerom samoizolacije.