BiH
547

Dio autoceste koji spaja BiH sa morem bit će otvoren 16. septembra

Piše: Am. Dž.
(Foto: Autoceste FBiH)
Poddionica Zvirovići - Kravice dionice autoceste Počitelj - Bijača (granica sa Republikom Hrvatskom) bit će otvorena 16. septembra, potvrđeno je za Klix.ba iz Autocesta FBiH. Ova poddionica obuhvata dio trase autoceste od Zvirovića, tj. čvorišta Međugorje, do granice s Hrvatskom.

Prolazi sjevernom padinom Zvirovića i kod mjesta Donji Studenci prelazi široku dolinu Studenčice, nakon čega nastavlja sjevernim padinama doline rijeke Trebižat koju prelazi kod mjesta Vranješ gdje je dolina rijeke najuža. Dalje, do granice s Hrvatskom, nastavlja brežuljkastim predjelom Zvirići.

"Vodopad Kravice se nalazi svega 500 metara od autoceste. Nisam siguran da će ga vozači moći vidjeti i zagledati pri brzini koju budu ostvarivali", rekao je za Klix.ba šef projekta izgradnje ove poddionice Antonio Križanac.

Istakao je da je poddionica duga pet kilometara, te da uključuje dva mosta, vijadukt i tunel.

Ukupni troškovi izgradnje su iznosili 62 milona eura sa PDV-om. Ova dionica je finansirana kreditnom linijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U okviru ove poddionice izgrađen je međunarodni granični prijelaz Bijača, jedan je od dva evropska prijelaza za izvoz žive stoke i proizvoda životinjskog porijekla, bilja i proizvoda biljnog porijekla na tržište EU, te robe koja podliježe inspekcijskom pregledu.