Razgovor za Klix.ba
33

Dinko Gruhonjić: Velikom dijelu Srbije se dopada priča o ratnim zločincima

Piše: S. H.
Foto: mcvojvodine.org
Foto: mcvojvodine.org
Povodom skandaloznih izjava i poruka iz Srbije, prije svega izjave premijerke te zemlje Ane Brnabić koja je još jednom negirala genocid u Srebrenici, a potom i sramotnog poteza srbijanske Happy televizije koja je uživo telefonski u program uključila ratnog zločinca Ratka Mladića, razgovarali smo sa Dinkom Gruhonjićem, urednikom Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Gruhonjić smatra da su takve poruke i izjave očekivane i da su se svi prevarili koji su smatrali da će biti drugačije.

"To je sve očekivan scenarij. Sama činjenica da se Srbija nalazi u situaciji da njom vladaju osobe koje su 1990-tih godina politički bile veoma aktivne, ne samo u pomaganju već i u kreiranju politike etničkog čišćenja, ratnih zločina i na kraju genocida, dovoljan je sindorm oboljelosti ovoga društva. Svi koji su smatrali da će biti drugačije, prevarili su se. Činjenica da su Alensandar Vučić, Ivica Dačić ili Dragan Marković Palma glavni politički akteri govori o tome da je na sceni povrataku 1990-te godine, za koje nam se u nekom momentu učinilo da možemo izaći iz njih", kazao je Gruhonjić za Klix.ba.

Posebno se osvrnuo na sramno negiranje genocida Ane Brnabić u posljednjem intervjuu za Deutsche Welle.

"Ana Brnabić koja nije bila protagonista politike 1990-tih godina, uz aktuelnu političku elitu ukalupila se tu postojeće šablone", smatra on.

Kada je u pitanju skandalozno javljanje ratnog zločinca Ratka Mladića uživo u program srbijanske televizje Happy, Gruhonjić smatra da se ništa slučajno ne dešava.

"Ta televizija, kao i neke druge upravo postoji kao režimski, državni projekat u službi. Aleksnadar Vučić nikada nije ni prestao da bude okorjeli, surovi srbijanski nacionalista. Njemu takvi mediji trebaju zbog njegovog biračkog tijela, koje osim što je polupismeno i primitivno, naslijeđeno je od ćosavog vojvode Vojislava Šešelja i izrazito je nacionalistički orjentisano. Dok se civilizovanom dijelu javnosti gadi pojavljivanje u medijima osuđenog zločinca, moramo biti svjesni da se to jednom velikom dijelu Srbije to itekako dopada, a taj dio Srbije je dominantni nacionalistički dio i njima se Vučić sve vrijeme i obraća", naglašava Gruhonjić.

Naš sagovornik smatra da je premijerka Srbije na tu funkciju izabrana planski, je rje, kako ističe dio istih kriminalnih struktura.

"U posljednjem intervju za DW vidjelo se da je Ana Brnabić obični lažov. Ona nije slučajno premijerka. Izabrana je jer je slična njima, dio je kriminalnog miljea. Zastupa sve one stavove koje zastupa i Vučić, a to je negiranje genocida u Srebrenici",

Gruhonjića smo pitali da li se u političkoj Srbiji nazire neka nada za otklon od 1990-tih godina.

"Ne mogu biti optimista kada je u pitanju budućnost Srbije. Iz te zemlje se prema nekim procjenama godišnje iseljava 50.000 ljudi, 40.000 ljudi umire više nego što se rađa. Trošimo ljudski resurs ali to nacionalistima i odgovara. Oni neće odustati od svoje retorike zavađanja sa susjedima, jer se to pokazalo kao siguran recept za ostanak na vlasti. Bratstvo i jedinstvo među nascionalistima i kriminalcima nikada nije prestalo", zaključio je Gruhonjić.