Puše jak vjetar
12

Dim iz Tomislavgrada prekrio Imotski, Makarsku i otoke

Piše: J. H.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Požar koji se već nekoliko dana ne smiruje na planini Ljubuši stvara velike probleme građanima Imotskog, Makarske, ali i nekih otoka u Hrvatskoj.

Već nekoliko dana je na planini Ljubuša u općini Tomislavgrad aktivan veći požar, tamošnji vatrogasci su ga nekoliko puta stavljali pod kontrolu, međutim, vatrena stihija se ponovo aktivirala.

"Stvara se velika gusta dimna zavjesa, čak do Posujša i Imotskog, jer puše jak vjetar. To je relativno blizu, oko 30 kilometara zračne linije, i dim dolazi do njih", kazao je Franjo Laštro, direktor Uprave za civilnu zaštitu Kantona 10, za portal Klix.ba.

Ovo isto nam je potvrdio i Zoran Jerković, zapovjednik Vatrogasne jedinice u Imotskom, koji je, kaže, "cijeli pod dimom".

"Ovo traje već nekoliko dana i evo razmišljamo šta možemo uraditi po tom pitanju. Pretpostavljam da isti problem imaju i u Makarskoj", kaže Jerković.

Sela Sarajlije, Letke i Zloplećani, koja se nalaze podno planine Ljubuše, još uvijek nisu ugrožena, a požar gase vatrogasci, pripadnici Šumarije i mještani.

Vatrogasna jedinica Tomislavgrad raspolaže jednim vozilom i ima šest vatrogasaca. Ukoliko dođe do većeg požara, u pomoć im pristižu i pripadnici Oružanih snaga BiH.