Čelnik Direkcije
16

Dilberović za Klix.ba: EU nam je za odgovore na 655 pitanja dala rok od tri mjeseca

Piše: A. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Direktor Direkcije za Evropske integracije BiH Edin Dilberović izjavio je za Klix.ba da je Evropska komisija dala rok od tri mjeseci za dodatna pitanja u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

"Sljedeća aktivnost Direkcije je prevođenje dodatnih pitanja s engleskog jezika i njihov unos u informatički sistem koji podržava pripremu odgovora i olakšava saradnju velikog broja institucija na različitim nivoima vlasti. Potom će nadležne institucije pripremati doprinose za cjelovite odgovore BiH i unositi ih u informacioni sistem. Te će doprinose tehnički finalizirati radne grupe i po potrebi ostala tijela u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija. Kada cjeloviti odgovori budu potvrđeni, uslijedit će njihovo sukcesivno prevođenje na engleski jezik", rekao nam je Dilberović.

U pogledu procedura i redoslijeda koraka u odgovaranju na dopunska pitanja, kako je naglasio Dilberović, ništa neće biti drugačije u odnosu na odgovaranje na Upitnik.

Dinamiku i okvirne rokove, istaknuo je, dogovorit će tijela u sistemu koordinacije.

"Imajući u vidu da sada postoji prethodno iskustvo i da je struktura uspostavljena, logično je da su institucije spremnije nego kada je u decembru 2016. uručen Upitnik. Kao i u slučaju Upitnika, skrenut ću pažnju da kvalitet i preciznost odgovora imaju primat u odnosu na rokove", kazao je Dilberović.

On je potcrtao da je Evropska komisija proslijedila 655 pitanja ili blizu 20 posto u odnosu na broj pitanja u Upitniku, što je, kaže, u okvirima regionalnog prosjeka.

"Sva se dodatna pitanja tiču pojašnjenja prethodno dostavljenih odgovora. U nekim slučajevima Evropska komisija potražuje statističke podatke za 2017. godinu, koji u vrijeme odgovaranja na upitnik nisu mogli biti prikupljeni. Isto tako, dodatnim pitanjima Komisija traži više informacija o koordinaciji između institucija i primjeni određenih okvirnih zakona. U nekim pitanjima se traži doslovno pojašnjenje dostavljenih formulacija, a negdje nedostajući podaci", dodao je Dilberović.