Optimizam u DEI
4

Dilberović: Imamo "i motor i karoseriju", odgovori na 655 pitanja iz EU mogu se dati u roku

Piše: A. D.
Edin Dilberović (Foto: N. G./Klix.ba)
Edin Dilberović (Foto: N. G./Klix.ba)
Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da se odgovori na 655 dodatnih pitanja Evropske komisije, potrebnih radi sačinjavanja mišljenja o kandidatskom statusu u EU, mogu dati u roku od tri mjeseca.

Dilberović je potcrtao da su institucije u momentu kada je BiH u decembru 2016. godine dobila 3.242 pitanja iz Upitnika "imali karoseriju, ali ne i motor".

"Sada imamo i motor i karoseriju, a to je Mehanizam koordinacije koji funkcionira. Treba napomenuti da, kada smo dobili prvobitnih 3.242 pitanja, nismo imali poslovnike i pravilnike formiranih tijela. Zato smo potrošili 14 mjeseci na odgovore", objasnio je Dilberović.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da ne misli da smo u novih 655 pitanja dobili neko škakljivo pitanje, kazavši kako smatra da se od osam posto pitanja, koja je ranije moralo usaglašavati najveće tijelo unutar Mehanizma koordinacije, a to je Kolegij za Evropske integracije, u dodatnim pitanjima ne nalazi nijedno.

"Mi ćemo već početkom naredne sedmice objaviti prijevod Upitnika na našoj web stranici, a upitnik je već stigao institucijama koje trebaju raditi na odgovorima. Kako se odgovori budu ubacivali u sistem, radne grupe će raditi na njihovom sublimiranju", rekao je Dilberović.

Pocrtao je da će, kada se Evropskoj komisiji dostave odgovori na dodatna pitanja, ona cijeniti njihov kvalitet, ali uzeti u obzir i druge izvore. Napomenuo je da postoji nekoliko opcija, a to je da BiH dobije kandidatski status bez uslovljavanja ili s uslovljavanjem, dodajući kako je većina zemalja u regionu dobila kandidatski status s određenim uslovima.