{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dilberović i Erdem u Mostaru o bosanskom jeziku kao izbornom predmetu u Turskoj

A
21.4.2016. u 17:46
0
34
Dilberović i Erdem u Mostaru o bosanskom jeziku kao izbornom predmetu u Turskoj
0
Zamjenik ministra obrazovanja Turske Orhan Erdem prilikom današnjeg posjeta Mostaru, sastao sa federalnom ministricom obrazovanja i nauke Elvirom Dilberović, a razgovarali su o dosadašnjim projektima i nastavku suradnje dviju zemalja.
"Ovo je bio nastavak razgovora o realizaciji točaka koje smo dogovorili potpisom sporazuma o razumijevanju Ministarstva obrazovanja Republike Turske i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke kojeg smo potpisali u jedanaestom mjesecu prošle godine", kazala je federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović u izjavi za Anadolu Agency (AA).

Na sasanku se, kako je kazala, razgovaralo o koracima koji su već realizirani i načinima realizacije predstojećih.

"Razgovarali smo o procesu uvođenja bosanskog jezika u Turskoj. Naime Turski jezik se već na osnovu ovoga sporazuma počeo izučavati kao izborni predmet na bh. univerzitetima. Razgovarali smo detaljnije o donošenju plana i programa za bosanski jezik kao izborni predmet u sistemu obrazovanja u Republici Turskoj. Dogovorili da na izradi tog plana partneri budu Internacionalni univerzitet u Sarajevu i turski Institut Yunus Emre", pojasnila je Dilberović za AA.

Prema njezinim riječima, bit će oformljen tim stručnjaka koji će izraditi plan i program što prije kao izborni predmet.

"Također je dogovoreno da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u suradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH raditi na izradi udžbenika. Udžbenici od prvog do četvrtog razreda za bosanski jezik koji se izučava u dijaspori već postoje, a u toku je proces izrade udžbenika od petog do devetog razreda", istakla je Dilberović.

Razgovaralo se i o drugim projektima kao i o jačanju saradnje na poljima zajedničke kulture i običaja u BiH, te su tijekom sastanka izrazili obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom ali i onom koja im prethodi.

"Razgovarali smo o prijemu troje studenata deficitarnih zanimanja koja su prijeko potrebna zemaljskom muzeju a to je restaurator, konzervator i antropolog, te dogovorili da će Republika Turska primiti troje studenata koji će studirati ova zanimanja o trošku Republike Turske , na čemu sam zahvalna turskom ministarstvu obrazovanja", kazala je.

Tursko izaslanstvo danas je tijekom posjeta Mostaru posjetilo tekiju u Blagaju, staru jezgru Mostara te Generalni konzulat Republike Turske u Mostaru gdje se pomoćnik ministra za obrazovanje Orhan Erdem sastao sa konzulicom Ayse Selcan Sanlı.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: