{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dilberović i Erdem u Mostaru o bosanskom jeziku kao izbornom predmetu u Turskoj

A
21.4.2016. u 17:46
0
34
Dilberović i Erdem u Mostaru o bosanskom jeziku kao izbornom predmetu u Turskoj
0
Zamjenik ministra obrazovanja Turske Orhan Erdem prilikom današnjeg posjeta Mostaru, sastao sa federalnom ministricom obrazovanja i nauke Elvirom Dilberović, a razgovarali su o dosadašnjim projektima i nastavku suradnje dviju zemalja.
"Ovo je bio nastavak razgovora o realizaciji točaka koje smo dogovorili potpisom sporazuma o razumijevanju Ministarstva obrazovanja Republike Turske i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke kojeg smo potpisali u jedanaestom mjesecu prošle godine", kazala je federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović u izjavi za Anadolu Agency (AA).

Na sasanku se, kako je kazala, razgovaralo o koracima koji su već realizirani i načinima realizacije predstojećih.

"Razgovarali smo o procesu uvođenja bosanskog jezika u Turskoj. Naime Turski jezik se već na osnovu ovoga sporazuma počeo izučavati kao izborni predmet na bh. univerzitetima. Razgovarali smo detaljnije o donošenju plana i programa za bosanski jezik kao izborni predmet u sistemu obrazovanja u Republici Turskoj. Dogovorili da na izradi tog plana partneri budu Internacionalni univerzitet u Sarajevu i turski Institut Yunus Emre", pojasnila je Dilberović za AA.

Prema njezinim riječima, bit će oformljen tim stručnjaka koji će izraditi plan i program što prije kao izborni predmet.

"Također je dogovoreno da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u suradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH raditi na izradi udžbenika. Udžbenici od prvog do četvrtog razreda za bosanski jezik koji se izučava u dijaspori već postoje, a u toku je proces izrade udžbenika od petog do devetog razreda", istakla je Dilberović.

Razgovaralo se i o drugim projektima kao i o jačanju saradnje na poljima zajedničke kulture i običaja u BiH, te su tijekom sastanka izrazili obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom ali i onom koja im prethodi.

"Razgovarali smo o prijemu troje studenata deficitarnih zanimanja koja su prijeko potrebna zemaljskom muzeju a to je restaurator, konzervator i antropolog, te dogovorili da će Republika Turska primiti troje studenata koji će studirati ova zanimanja o trošku Republike Turske , na čemu sam zahvalna turskom ministarstvu obrazovanja", kazala je.

Tursko izaslanstvo danas je tijekom posjeta Mostaru posjetilo tekiju u Blagaju, staru jezgru Mostara te Generalni konzulat Republike Turske u Mostaru gdje se pomoćnik ministra za obrazovanje Orhan Erdem sastao sa konzulicom Ayse Selcan Sanlı.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: