{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dilberović: BiH i dalje spora u provedbi Bolonjskog procesa

F
16.3.2016. u 12:45
0
13
Dilberović: BiH i dalje spora u provedbi Bolonjskog procesa
0
Dilberović: BiH i dalje spora u provedbi Bolonjskog procesa
Foto: Arhiv/Klix.ba
Godišnja konferencija stručnjaka za reformu visokog obrazovanja pod nazivom "Provedba Bolonjskog procesa u BiH Trendovi i prakse u visokom obrazovanju" počela je danas u Mostaru u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i Nacionalni Erasmus+ ureda u BiH (NEO), a u suradnji sa Skupinom stručnjaka za reformu visokog obrazovanja (HERE).
Svrha konferencije je prijenos znanja, vještina i iskustava stečenih na međunarodnim HERE trening seminarima i studijskim posjetama održanim u protekloj godini, kao i unapređenje suradnje između HERE eksperata i relevantnih institucija u oblasti visokog obrazovanja.

Konferenciju je otvorila federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović koja je uoči otvaranja novinarima kazala kako je Bolonjski proces usvojen još 1999. godine, ali da naša zemlja kada je u pitanju njegova provedba ide presporo.

"Ovdje više nije stvar samo ljudi koji čine akademsku zajednicu, ovdje je u pitanju i državna politika i nadam se da je današnja konferencija samo jedan u nizu događaja koji će ponovno skrenuti pažnju javnosti da BiH zaista kaska u odnosu na zemlje regije, a posebice zemlje Europske unije", kazala je federalna ministrica.

Po njezinim riječima, konferencija je još jedan od niza pokušaja Federalnog ministarstva obrazovanja da zajedno s partnerima iz akademske zajednice odašalju signal u javnost da su potrebne istinske reforme.

"Ne reforme koje su čista kozmetika nego reforme koje podrazumijevaju kvalitetu, vještine, kompetencije, mobilnost studenata, nastavnog osoblja itd", kazala je.

Također je istaknula kako postoje razlike između javnih sveučilišta, što ovisi i o financijama.

"Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti pokušava nekim skromnim sredstvima, s obzirom da nam je proračun za ovu godinu smanjen za milijun maraka, podržati projekte ali samo one koji se istinski tiču reforme u oblasti visokog obrazovanja", kazala je Dilberović.

Nazočne je tijekom konferencije pozdravio i direktor Nacionalnog Erasmus+ ureda u BiH Suad Muhibić koji je govorio o programu ERASMUS+ u koji je Bosna i Hercegovina uključena protekle godine.

"Mi u ovom programu imamo aktivnosti u kojima možemo sudjelovati. Naši studenti imaju mogućnost studiranja na europskim sveučilištima, a također i naši profesori mogu otići u razmjenu kako bi obogatili svoju karijeru i samim tim dali doprinos našem obrazovnom sustavu", kazao je Muhibić, istaknuvši kako je interes za ovaj program zadovoljavajući, ali kako uvijek ima prostora za više.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: