Apel udruženja iz Tuzle
68

Dijete koje je zlostavljao očuh u Srebreniku nadležni ne žele preuzeti

A. K.
Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Iz Udruženja Zemlja djece u BiH sa sjedištem u Tuzli večeras su u javnost izašli sa veoma ozbiljnim apelom u kojem navode da nadležne institucije ne žele preuzeti 13-godišnju žrtvu nasilja sa prebivalištem u Srebreniku, koju je zlostavljao očuh.

Kako su naveli iz Udruženja Zemlja djece u BiH, oni su kao članica Mobilnog tima za identifikaciju žrtava trgovine ljudima u Tuzli, došli do saznanja da se stručni radnici Centra za socijalni rad u Tuzli od 16. januara bore sa situacijom zbrinjavanja 13-godišnjeg djeteta, sa prebivalištem u Srebreniku.

Njemu je, ističu, spomenuti centar pružio zaštitu i pomoć kao žrtvi nasilja u porodici počinjenog od očuha, kojem je izrečena zaštitna mjera zabrana približavanja maloljetnom djetetu.

"Nadležni Centar za socijalni rad Srebrenik od 16. januara 2024. godine, čak i na poziv policije, odbija da preuzme brigu o maloljetnom djetetu. Nakon prvobitnog prihvata u Prihvatilište u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli, u večernjim satima 18. januara 2024. godine, dijete je odvezeno na pregled u Kliniku za prihijatriju UKC-a Tuzla, odakle nije vraćeno u prostorije prihvatilišta jer je za njega ulaz bio zatvoren. Došli smo do saznanja da su uposlenici ove ustanove postavili ultimatum, da, ukoliko se ovo dijete smjesti u ustanovu, oni će napustiti istu", tvrde iz Udruženja Zemlja djece u BiH.

Iz ovog udruženja navode da je dijete cijeli dan provelo u Centru za socijalni rad u Tuzli, čije je stručno osoblje uložilo vanljudske napore u smjeru zbrinjavanja maloljetne osobe.

"Obratili su se svim nadležnim institucijama za zaštitu prava djeteta (kantonalnom ministarstvu za socijalnu zaštitu, Federalnom ministarstvu rada i socijalne zaštite, Vijeću za djecu Federacije BiH, Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH), ali, nažalost, menadžment Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli se oglušio na sve intervencije spomenutih institucija", naglašavaju iz Udruženja Zemlja djece u Tuzli.

Kao organizacija koja je inicirala i finansijski pomogla da se uspostavi Prihvatilište za djecu bez adekvatnog roditeljskog staranja, iz Zemlje djece u BiH su apelovali na nadležne institucije, uključujući i kantonalno tužilaštvo, da se preispita potencijalna odgovornost nadležnog Centra za socijalni rad Srebrenik, kao i Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli, a u vezi sa nesavjesnim radom u službi, odnosno ozbiljnim ugrožavanjem prava djeteta na zaštitu od nasilja i adekvatno zbrinjavanje u okviru sistema socijalne zaštite.