BiH
3

Dijalog novinara i pravnika o evropskom putu BiH

FENA
U okviru projekta "Novinari i pravnici: Ustavne reforme i evropski put BiH", danas je u Sarajevu održana radionica pod nazivom "Specifičnosti BiH u procesu integriranja u Evropsku uniji" na kojoj su učestvovali novinari i urednici iz desetak vodećih bh. medija.

Radi se o projektu koji vode Evropska akademija Sarajevo i CSS Projekt za integrativnu medijaciju, a kako je u uvodnom izlaganju istaknuo direktor Evropske akademije Nedim Ademović ovo je druga radionica u okviru ovog projekta, čiji je cilj da to ne budu samo još jedne u nizu sličnih radionica nego istinski dijalog zasnovan na povjerenju između vrhunskih pravnika i novinara.

Naime, na današnjoj radionici izlaganja, među ostalim, imali su dugogodišnji saradnik institucija EU Adnan Huskić te prof. dr. Juan Armando Diaz iz Majamija, predsjedavajući Kolegija direktora CSSP-a i specijalist u oblasti razrješenja konflikata, pregovaranja i medijacije.

Evropska unija je jasno pokazala da želi biti prisutna u BiH intenzivnije nego do sada i samo država BiH je ta koja ulazi u EU. Međutim, kako je naveo Ademović, potrebno je obratiti pažnju na činjenicu da prema ustavnoj strukturi BiH entiteti i Brčko Distrikt imaju nadležnost na provođenju oko 75 posto pravne stečevine EU.

  • Čeka nas puno posla, ali je pitanje koliko smo uopće svjesni obima posla koji je pred nama, kazao je Ademović.

Od predstavnika medija izlaganja su imali v.d. urednika Informativnog programa na BHT-u Benjamin Butković, koji je iz perspektive pojedinca iznio svoje poglede na ustavnu reformu i približavanje Evropskoj uniji, te urednik vijesti na FTV-u Avdo Avdić, koji je govorio o organiziranom kriminalu i politici u BiH.

Naredna radionica u okviru projekta trebalo bi da bude održana u septembru.