Odgovor KCUS-u
95

Dijalizirani pacijenti u FBiH: Transplantacije ne radi donorska mreža već klinički centri

M. N.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH poručilo je kako Donorska mreža BiH ne radi transplantacije jer je to nevladina organizacija koja nije dio zdravstvenog sistema, već se ovi operativni zahvati vrše na kliničkim centrima koji to žele ili ne žele raditi.
Odgovorio je ovo predsjednik udruženja Tomislav Žuljević na pitanje KCUS-a upućeno Donorskoj mreži BiH "Kada su i kome osigurali organ potreban za transplantaciju?".

"Očigledno da KCUS ne želi, a moguće je i da ne može da radi transplantacije jer su ovaj centar napustili vrsni stručnjaci koji su bili involvirani u transplantacijski program ove ustanove. Kako je moguće da je isti KCUS uradio 10 transplantacija 2015. godine, a u 2019. godini niti jednu?", kazao je Žuljević.

Istakao je kako Donorska mreža radi na entuzijazmu i volji određene grupe ljudi koji žele da se stvari poprave na bolje kada je u pitanju transplantacija organa.

"Žalosno je i pomalo tragikomično da se krivnja prebacuje na Donorsku mrežu BiH i uvaženu profesoricu Halimu Resić koja je istinski borac za svakog pacijenta i koja nesebično daruje svoje slobodno vrijeme bez ikakve naknade kako bi s nama pacijentima promovirala donaciju i transplantaciju te tako zajedno podigli nivo svijesti kod građana o ovoj životno važnoj temi", kazali su iz Udruženju.

Podsjetili su da su se dijalize jučer isključili pacijenti koji su stigli iz Bihaća, Cazina, Velike Kladuše, Ključa, Travnika, Bugojna, Viteza, Kaknja, Žepča, Zenice, Tuzle, Lukavca i drugih gradova, a da se pacijenti s KCUS-a nisu isključili zbog strahovlade u toj zdravstvenoj ustanovi.

Za pitanje KCUS-a "Zašto niste uveli BiH u Eurotransplant" Žuljević kaže da pokazuje kako menadžment te ustanove dokazuje da uopće nisu upućeni u transplantacijski program.

"Članstvo u Eurotransplantu se zaslužuje brojem urađenih transplantacija na milion stanovnika. To znači da nas u Eurotransplant može uvesti samo KCUS i drugi klinički centri koji će raditi transplantacije. Zašto nismo u Eurotransplantu menadžment KCUS-a treba pitati samo sebe jer od marta 2018. godine nisu uradili niti jednu transplantaciju. Zaključujemo da iza napada na Donorsku mrežu i prof. Resić kriju nemoć, nerad i nesposobnost kadra KCUS-a da napravi prvi korak i uradi makar jednu transplantaciju sa živog donora. Za žive kao ni za preminule donore nije odgovorna Donorska mreža već ovaj i drugi klinički centri i bolnice gdje se rade transplantacije", poručeno je iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.