Izmjene zakona
58

Dijalizirani pacijenti u FBiH s velikom nadom prate današnju sjednicu Doma naroda FBiH

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon dugogodišnje i mukotrpne borbe dijaliziranih pacijenata Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja konačno bi mogao biti izmijenjen. Dom naroda Parlamenta FBiH ovu je tačku naknadno uvrstio na dnevni red današnje vanredne sjednice.

Dogodilo se to 16 dana nakon što su se dijalizirani pacijenti iz Federacije BiH u znak protesta isključili s aparata za dijalizu, čime su ugrozili svoj život, a kako bi ukazali na ovaj problem, jer sve više bubrežnih bolesnika umire zbog nemogućnosti transplantacije.

"Nadamo se pozitivnom ishodu. Pratit ćemo danas šta će se dešavati i nadamo se da će ovaj zakon biti razmatran i na sjednici Zastupničkog doma koji zasjeda vanredno 21. novembra. Od našeg protesta se ništa nije dogodilo osim toga da se ovaj zakon zaista brzo našao na dnevnom redu", kazala je za Klix.ba Amela Šiljević, predsjednica Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika KS.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva nalazi se na drugoj tački dnevnog reda današnje vanredne sjednice Doma naroda PSFBiH.

Podsjetimo, radi se o jednoj izmjeni postojećeg zakona, odnosno članka 30, gdje se uvodi pojam "pretpostavljenog pristanka". To znači da su svi građani u BiH potencijalni darivatelji osim u slučaju da su se osobe tokom života registrovale kao nedarivatelji. Ukoliko se osoba tokom života nije izjasnila o ovom pitanju, bit će potrebna dozvola porodice za eksplantaciju organa.

U BiH se godišnje izvrši 20-25 transplantacija, većinom bubrega i jetre, što je izuzetno mali broj. U BiH ima blizu 3.000 bubrežnih bolesnika, a više od 700 ih čeka transplantaciju. Na listi čekanja ih je samo 200.