Komentar iz Hamburga
351

Die Zeit: Ostavka Schmidtu, visoki predstavnik treba biti Barack Obama

R. D.
Autorski tekst Alana Posnera
Autorski tekst Alana Posnera
Bosni i Hercegovini prijeti raspad i građanski rat, Evropska unija to gleda neaktivno, dok je potrebno međunarodno posredovanje na najvišem nivou, piše hamburški Die Zeit.

Komentator Alan Posner piše kako je njemački drugorazredni političar Christina Schmidt imenovan za visokog predstavnika, dobronamjeran, ali da nema ovlasti. Rusija i Kina ga bojkotuju i ništa više ne može učiniti nego ublažavati situaciju. Evropska unija besposleno posmatra kako Zapadni Balkan postaje ispostava etnonacionalizma koji propagira Rusija.

Autor navodi kako je Bosna i Hercegovina mala država sa svega 2,7 do 3,3 miliona stanovnika, da u šali kažu da bi joj prije trebao gradonačelnik nego predsjednik. Umjesto toga ima tri predsjednika, dva "kvazinacionalna" entiteta i autonomni grad.

Autor podsjeća na ratne strahote iz devedesetih, genocid u Srebrenici te kaže kako je Evropa i tada nijemo gledala. Samo je intervencija SAD-a pod vodstvom predsjednika Billa Clintona okončala krvoproliće.

"Od tada, trupe NATO-a i EU-a nadziru mir, 'konzul' kojeg imenuje Vijeće sigurnosti UN-a, visoki predstavnik, djeluje kao vrhovna vlast u 'polukoloniji', s velikim ovlastima da smijeni političare i poništi zakone", navodi autor.

Mir je i dalje tu, ali nezaposlenost je visoka, a korupcija još gora. U anketi prije tri godine 87 posto ispitanih mladih reklo je da se ne može zaposliti bez veze, dok je 49 posto željelo napustiti zemlju. Ostaju stariji i oni koji ne mogu da odu. Skloni nacionalističkim parolama postaju lak plijen beskrupuloznih političara.

Dobar primjer je Milorad Dodik, jedan od tri predsjednika BiH i vođa bosanskih Srba. Socijaldemokrat je svoju karijeru započeo kao protivnik srpskog nacionaliste Radovana Karadžića, odgovornog za genocid u Srebrenici. U međuvremenu i sam Dodik počeo je igrati na nacionalističku kartu. Negira genocid nad Bošnjacima, ali govori o genocidu nad Srbima. Dodik vidi Srbe kao žrtve s jedne strane muslimanske ekspanzije od poraza od Osmanlija 1389. godine, s druge strane "njemačke" agresije od 1914. godine, prvo kroz Austro-Ugarsku, zatim nacističku Njemačku, a sada EU pod navodnim njemačkim dominatom.

Dodikova želja je odvojiti entitet RS-a pridružiti ga Srbiji, a to bi po njemačkom listu bio kraj BiH.

Jedan od problema je i međunarodna zajednica koji su svojim radom od 1995. godini stvorili uslove za njen raspad, gdje se entiteti navode kao "dvije etnički i vjerski definirane poludržavne strukture".

"Dejton je bio zamišljen kao prijelazno rješenje, a širenje EU na Balkan trebalo je učiniti da granice i razgraničenja ovdje izgledaju manje važne, kao i u ostatku Europe. Budući da je EU na neodređeno vrijeme odgodila proširenje na Zapadnom Balkanu, privremeni Dejton postao je trajno nefunkcionalna država čiji je raspad samo pitanje vremena ako EU ne poduzme akciju", navodi njemački list posebno apostrofirajući ulogu mađarskog predsjednika Viktora Orbana.

Kao dio rješenja vidi se i podrška proevropskim snagama u Mađarskoj i Srbiji, a strane vojne snage u BiH treba povećati. Na kraju se navodi kako Evropaljni treba da razmisle o povlačenju Christiana Schmidta.

"Schmidta bi trebala zamijeniti osoba s međunarodnim iskustvom koja je spremna i sposobna potpuno iskoristiti svoje ovlasti. Spasiti BiH i konačno je dovesti u Evropu. Barack Obama, preuzmi", zaključuje njemački medij.