Intervju
80

Diana Zelenika: HNS je privatna udruga građana prvog kod Hrvata i drugog u katolika

D. Be.
Diana Zelenika (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Diana Zelenika (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Diana Zelenika, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH po struci je liječnica, ali se više od decenije bavi politikom. U razgovoru za Klix.ba, nakon ozvaničenja kandidature za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, dijagnosticirala je sve anomalije bh. društva te osudila politiku Dragana Čovića, Milorada Dodika i Željka Komšića. Također je komentarisala svoju izjavu o IKEA-i te razlog promjene stava o akcizama.

Po struci ste liječnica. Da li ste dijagnosticirali sve "zdravstvene probleme" BiH i ima li efikasnog lijeka?

Kriminal, korupcija, nepotizam, mafijaški način vladanja, sustavno urušavanje države, masovni egzodus i uništavanje obitelji - samo su neki od problema. Sreća u nesreći je da je uzrok svih ovih problema detektiran i personificiran u trenutnoj vladajućoj "eliti". Jedini lijek je da ih smijenimo s pozicije moći 7. listopada i da započnemo proces ozdravljenja.

U prvom obraćanju nakon prihvatanja kandidature kazali ste da "imamo posla s najopasnijim neprijateljem koji je zaprijetio životu i dostojanstvu građana BiH". Ko je konkretno taj neprijatelj, imenom i prezimenom, i da li se stanovnici naše domovine trebaju zabrinuti?

Ime mu je "politički organizirani kriminal" i svi u ovoj zemlji moraju biti zabrinuti. Nažalost, došli smo u vrlo jadnu i vrlo čudnu situaciju gdje se organizirani kriminal poslužio političkim strankama kao sredstvom i infiltrirao u sam vrh države te ju potom u potpunosti i preuzeo. Sadašnja političko-društvena klima u BiH neodoljivo podsjeća na hibrid Kolumbije i Italije iz 1990-ih godina.

Često kritikujete politiku HDZ-a BiH, konkretno Dragana Čovića, zbog ekonomskog stanja i odlaska mladih. Šta ćete prvo uraditi po tim pitanjima ukoliko vam građani ukažu povjerenje?

Pokrenuti ću snažnu ekonomsku diplomatsku inicijativu kojom ću diljem svijeta predstavljati naše gospodarstvenike i gospodarske subjekte, njihove mogućnosti i potencijale, dogovarati i ugovarati poslove, zatim privlačiti strane investicije i razvijati nove projekte, što će u konačnici otvarati nova radna mjesta i posljedično popraviti ekonomsko stanje i nadam se zaustaviti ovaj masovni egzodus. Također ću iskoristiti svoj politički položaj i ustavne ovlasti kako bih utjecala i potaknula na donošenje novih zakonski regulativa koje će olakšati i pospješiti rad malog i srednjeg poduzetništva.

Na koji način mislite da možete utjecati na ekonomske probleme i probleme odlaska mladih kada ta pitanja nisu u direktnoj nadežnosti institucije Predsjedništva BiH?

Vjerujem kako se inteligentnom i neumoljivom ekonomskom diplomacijom može postići vrlo mnogo, pošto naša zemlja ima dosta simpatizera i prijatelja u svijetu. Pogledajte samo primjer Srbije koja ima više od 200 tvornica turskih investitora, a te dvije zemlje nisu imale baš bajnu prošlost. Mudro diplomatsko djelovanje upregnuto finacijskim pragmatizmom i obostranim interesom otvara mnoga vrata na obostrano zadovoljstvo.

Kako namjeravate voditi vanjsku politiku BiH?

U skladu s Ustavom i naravno uz dogovor sa svojim kolegama u Predsjedništvu. Raditi ću za BiH i u njezinu najboljem interesu.

Smatrate li da su Hrvati u BiH ugroženiji od Bošnjaka i Srba. Ukoliko smatrate, zbog čega, i koji je način da budu ravnopravni?

Kao prvo, Hrvati, nažalost, zbog dugogodišnjeg destruktivnog i lošeg djelovanja međunarodne zajednice danas politički nisu ravnopravni s Bošnjacima i Srbima. Nekoliko puta im je grubo derogirana i oštećena ustavna pozicija do točke da im je gotovo trajno onemogućena puna jednakost u tijelima u funkciji kolektivnog predstavljanja. Posebna problematika je i izborni zakon koji opet omogućava razne manipulacije hrvatskom izbornom voljom. Traženje svojih legalnih i legitimnih prava nije nacionalizam, nego osnov nacionalnih ustavnih prava.

Da li su Hrvati generalno nezadovoljni današnjom BiH? Ako jesu, zbog čega uvijek biraju iste funkcionere na vlasti?

Pa smatram da su svi narodi generalno nezadovoljni današnjom BiH. Kada nemate osnovnih potrepština za život, kada je cjelokupni zdravstveni, socijalni, birokratski i moralni sustav u kolapsu kako da itko bude zadovoljan. Ne cijeni se obrazovanje, nego se cijeni "snalaženje", ne cijeni se dobro, nego loše, ne cijeni se poštenje, nego lopovluk i kako da itko bude sretan. Ne bih se složila s vašom konstatacijom da Hrvati stalno biraju iste funkcionere na vlasti. Upravo tu i leži problem. Ova kriminalna hunta ne dobiva izbore, nego ih redovito krade. Njihov broj glasova je de facto oko 30 posto manji od konačnog službenog broja koji se prikaže. Opoziciji poništavaju i kradu glasove, a svoje nadopunjuju i višestruko povećavaju na mjestima gdje im nedostaje nekoliko stotina ili nekoliko tisuća glasova za pobjedu i mandate. To je istina koja se mora reći i koju svi naši stanovnici moraju znati. Uostalom, zašto su glasali protiv i poduzeli sve da tehničke izmjene zakona ne bi bile prihvaćene.

S kojim političkim strankama bi HDZ 1990 mogao koalirati nakon oktobarskih izbora, a koje ne dolaze u obzir?

Predsjedništvo stranke i Središnji odbor jedini su nadležni za ta pitanja te stoga ne bih željela u ovom trenutku spekulirati ili licitirati političkim subjektima.

Na koji način planirate voditi kampanju i da li su mediji u Hercegovini pod političkim utjecajem?

Kampanju ću voditi dostojanstveno, u skladu s pravilima struke i unutar zakonskog okvira. A naravno da su mnogi mediji pod političkim pritiskom te je stoga vrlo teško pučanstvu dostaviti objektivne i nepristrane informacije.

Smatrate li da je politika lidera HDZ-a Dragana Čovića proruska?

Nemam što smatrati, po djelima se sve vidi. Taj čovjek kao da se natječe da dugoročno nanese što više štete hrvatskom narodu.

Ukoliko postanete članica Predsjedništva BiH, kako se namjeravate postaviti prema službenom Zagrebu? Svjedoci smo da se veoma često političari s hrvatskim predznakom iz BiH prema Zagrebu postavljaju podanički i prave poteze na štetu Bosne i Hercegovine.

Hrvatska je naša zapadna susjedna i prijateljska država, no interesi BiH će uvijek biti i moraju uvijek biti na prvom mjestu. Mi smo dvije suverene i ravnopravne države koje mogu surađivati samo na bazi uvažavanja i poštivanja i imati bilateralne odnose, nikako drugačije.

Da li biste se kao član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda suprotstavili izjavama hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u vezi s izjavama o hiljadama terorista u BiH i porastu radikalnog islama uprkos činjeničnom stanju i službenim podacima.

Ja nisam trenutno u poziciji da me sigurnosne službe brifiraju i ne raspolažem s relevantnim sigurnosnim podacima, stoga ne mogu komentirati tako ozbiljne navode izrečene od strane vrhovnog suverena druge zemlje. No, ono što znam je da je bivši direktor Obavještajno-sigurnosne Agencije BiH Almir Džuvo 2010. godine pred Parlamentarnom skupštinom BiH odgovorno kazao da OSA raspolaže spiskom od 3.000 potencijalnih terorista koji se u svakom trenutku mogu aktivirati i izvršiti napad. U međuvremenu je nastao i sigurnosni problem tzv. Islamske države i njezinih sljedbenika. Očigledno problem postoji.

Smatrate li da biste zbog nedosljednosti stava u vezi s usvajanjem izmjena Zakona o akcizama mogli izgubiti povjerenje građana?

Odluka o usvajanju Zakona o akcizama je bila odluka vrha stranke po kojoj sam ja, kao državna parlamentarka iste, bila dužna postupiti.

Kako s ove vremenske distance komentarišete svoju izjavu o mogućnosti dolaska IKEA-e, koja je izazvala mnoštvo reakcija u BiH?

Ljudski je žalosno, a politički zločesto toliko napuhavati jedan obični relaksirajući komentar koji je uostalom i izvučen iz konteksta.

S kojim kolegama iz reda bošnjačkog i srpskog naroda biste voljeli sjediti u Predsjedništvu BiH?

Nemam nekih preferencija, bilo tko da bude bit ću korektna i profesionalna u svom radu.

Kako gledate danas na Hrvatski narodni sabor u BiH?

Privatna udruga građana prvog kod Hrvata i drugog u katolika.

Koje je vaše mišljenje o kandidaturi Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda?

Još jedan parazitski pokušaj lagodnog življenja sljedeće četiri godine. U prošla dva mandata nije ostvario nikakve rezultate, osim toga još je i ponižavao hrvatski narod, između ostalog, imenujući Bošnjake koji su se izjašnjavali kao Hrvati, na veleposlanička mjesta (Italija – Nerkez Arifhodžić).

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je kazao da je RS stala u odbranu Hrvata u BiH, jer bi u slučaju obračuna Bošnjaka s Hrvatima, Republika Srpska bila sljedeća na meti Bošnjaka te da Hrvati i Bošnjaci nikada neće riješiti svoje probleme. Kako komentarišete njegove izjave i kako biste sarađivali ukoliko Dodik postane član Predsjedništva?

Sama činjenica da je od prijeratnih 220.000 Hrvata u RS ostalo njih svega 8.000 ukazuje na diskriminaciju, nepoštivanje i onemogućavanje održivog povratka od zlonamjernog entitetskog predsjednika, odnosno o tome što i kako on misli o Hrvatima. Također je degutantno slušati i gledati istog kako s mržnjom, prezirom i gađenjem govori o vjerskom velikodostojniku kakav je primjerice uzoriti biskup Komarica te je još degutantnije slušati njegovu navodnu brigu za Hrvate i kontinuirano "bacanje kosti" između hrvatskog i bošnjačkog naroda. Ako bi isti postao član Predsjedništva, s njim bih imala samo neophodnu i službenu suradnju te bih u svakoj prilici nastojala zaštititi državu od njegovog možebitnog štetnog djelovanja.

Vaša poruka svim građanima BiH?

Uzmite sudbinu u svoje ruke i recite stop ovoj pogubnoj politici. Odbacite strah i zbacite zlo te vratite dobro na poziciju moći. Možemo opet ovu državu učiniti zdravom i sretnom bez konflikata i kriminala. Vjerujem i znam da želite svojoj djeci i unucima sretnu i prosperitetnu budućnost te stoga učinite prvi korak na tom planu 7. listopada.