SDP stavljaju na ispit
390

DF traži ostavku tuzlanske vlade nakon američkih sankcija Mirsadu Kukiću

A. K.
Aktuelna Vlada TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Aktuelna Vlada TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Uvođenje američkih sankcija predsjedniku Pokreta demokratske akcije Mirsadu Kukiću moglo bi utjecati i na političku klimu u Tuzlanskom kantonu. Iz Demokratske fronte već su pozvali Vladu TK da podnese ostavku, ali i Socijaldemokratsku partiju na prekid saradnje sa PDA.
Naime, Klub zastupnika Demokratske fronte u Skupštini Tuzlanskog kantona pozdravio je uvedene sankcije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću i bivšem predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milanu Tegeltiji.

"Pozivamo Vladu TK i ministre da podnesu nepozivu ostavku, nakon što je vodeća ličnost koalicije SDP, PDA, Naše stranke, SBB-a i HDZ-a u TK, Mirsad Kukić stavljen na crnu listu State Departmenta", naveo je Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Skupštini TK.

Klub zastupnika DF-a saglasan je s ocjenom ambasadora SAD-a u BiH da Mirsad Kukić predstavlja egzistencijalnu prijetnju po suverenitet BiH, s obzirom na uočene razmjere kriminala i korupcije koju je proizveo.

"Smatramo da djelovanje aktuelne Vlade TK koju čine PDA, SBB, SDP i Naša stranka ugrožava vladavinu prava, te ubija vjeru javnosti u demokratske institucije vlasti i prosperitet građana Tuzlanskog kantona", naglasio je Mešalić.

Iz DF-a su pozvali SDP da shodno postojećoj situaciji prekine sve koalicione i druge političke odnose s Kukićem i njegovim dugogodišnjim partnerima iz SBB-a, kao i na formiranje nove parlamentarne većine koja neće biti opterećena ličnostima koje se nalaze na crnoj listi State Departmenta.