Pismo Inzku
66

DF se žalio OHR-u na Vladu KS: Policiju u Sarajevu pokušavaju staviti pod političku kontrolu

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Generalni sekretar Demokratske fronte (DF), političke stranke koja čini vlast u Kantonu Sarajevo, Zlatko Miletić uputio je pismo visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku.

Miletić je upozorio Inzka na aktivnosti Vlade Kantona Sarajevo koje predstavljaju pokušaj da se Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo stavi pod političku kontrolu.

"Obraćam vam se u namjeri da vas informišem o aktivnostima koje posljednjih nekoliko mjeseci poduzima Vlada Kantona Sarajevo i pojedini zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo podnoseći inicijative za izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima KS i Zakona o policijskim službenicima KS s intencijom da se izvrše promjene pojedinih članova u oba zakona, na način da se Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP-a KS) stavi pod političku kontrolu, a o čemu smo u više navrata usmeno informisali vaše predstavnike, uključujući i šefa političkog odjela, posljedni put na sastanku održanom 29. marta 2019. godine", napisao je Miletić u pismu.

Kako kaže, navedene aktivnosti se poduzimaju na način da se predlažu izmjene strukture članova policijskih odbora, kao i izbor policijskih službenika i jedinice za profesionalne standarde na način da su isti djelimično pod nadležnosti MUP-a KS iako je za to pitanje stvarno nadležna Uprava policije te naposljetku izbor policijskog komesara, na način da se proširuje baza kandidata za izbor policijskog komesara na čin samostalnog inspektora, kao i niz drugih prijedloga koji predstavljaju direktan politički utjecaj na rad Uprave policije.

"Uvažavajući činjenicu da su misije UN BiH-IPTF i EUPM BiH u proteklih 20 godina uložile izuzetan napor te usaglasile procedure rada Uprave policije u okviru MUP-a KS te nadležnosti i odgovornosti u okviru Uprave policije, smatram da će ovakav pristup izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima KS i Zakona o policijskim službenicima KS imati katastrofalne posljedice u kontekstu preostalih 15 policijskih agencija na području Bosne i Hercegovine te da će otvoriti mogućnost političkim strukturama u BiH da u konačnici ovladaju Upravama policije u političkom smislu, čime će učiniti upitnim njihovu profesionalnost i efikasnost u zaštiti građana BiH", napisao je Miletić.

Inzku je dostavio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima KS i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima KS, koje je Vlada KS ranije dostavila zastupnicima u Skupštini KS i Primjedbe na navedene Prijedloge.

"Molim vas da svojim autoritetom učinite održivim policijski sistem u BiH na način da eliminišete neprimjeren politički utjecaj na rad policijskih službenika u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini", zaključuje Miletić.